8 ogledov

Grehi modrega poletja

Greh sam po sebi. Žurnal24 main
Poletja nas pogosto začarajo z romancami, takšnimi, komaj resničnimi. In takšnimi, ki jih slutimo.

Je ženska mogočnejša od morja? Je toplejša od poletja? Je. Obala brez ženske je kot vino brez porekla. Sonce, ki ne počiva na ženskih prsih, je samotno. Moški to slutijo, nekateri vedo. Zato imajo njihove jadrnice ženska imena, zato se na poletno potovanje vedno odpravljajo z upanjem, da bodo ujeli pravi veter, odkrili varen pristan in se zasidrali v žensko srce. Oh, moški je tako enostaven.

Bil je julijski večer na enem od jadranskih otokov, ko smo se z moško družbo sprehajali po čarobnem starodavnem mestecu. Iz ulic so odmevali otožni glasovi klape, otroci so za drobiž prodajali polakirane školjke, eden od prijateljev pa je v trgovinici z nakitom opazil zdolgočaseno domačo boginjo. Kdo pod jasnimi zvezdami se ne bi strinjal? Prehodili smo še nekaj trgov, a mu njeno obličje ni dalo miru. Obraz ima kot svetilnik, je bil poetičen. Morda se je spomnil na filmski citat, da kdor se te dotakne z besedami, tudi z rokami ni več daleč, zato smo se vrnili na usodno mesto. Na listek je napisal preprosto 'ljubim te', brez besed vstopil v trgovino in ga položil pred brhko domačinko. Počakal je trenutek, da ga je prebrala, nato pa ves rdeč brez besed odkorakal. Ostali smo skozi okno opazovali dejanje in se krivenčili od smeha. On pa je prepričano verjel: Nikoli me ne bo pozabila. Moški je tako zlahka hvaležen. In še utrinek je potem padel. Takšne stvari se dogajajo, ko jugo prepiha glavo, človek pa si zaželi vsaj malo morske ljubezni. Tisto poletje je seksal samo eden od nas, naj se pohvalim. Punce iz sosednjega bungalova so nas prišle vprašat, ali zna kdo zamenjati avtomobilsko kolo, in sem se javil, ker sem bolj tehničen tip, ostali pa so bili otroci samohranilk ... Še zdaj si piševa, pa tudi avto mi je bolj podarila kot prodala. Ostalo je nekaj školjk, fotografija in nežno pričakovanje naslednjih počitnic ... Morje še dolgo odmeva v ušesih, če z žensko deliš noči in pol sobe.

Članek je bil objavljen v reviji ZAME, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 5. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.