1 ogledov

Hud boj za tri volilne cilje

Stranki Pahorja in Janše sta si po podpori volivcev znova bližje. (Foto: BOBO)
1/20
Žurnal24 main
Zmagovalca parlamentarnih volitev 2008 za zdaj še ni mogoče napovedati. Neodločena pa je tudi bitka za tretje mesto in za vstop v parlament.

Javnomnenjska anketa, ki jo je za Žurnal24 naredil Valicon, kaže, da se SDS in SD kot vodilni stranki vedno bolj oddaljujeta od zasledovalcev. "Stranki sta na prvem mestu praktično izenačeni, saj do razlike pride šele pri drugi decimalki," pravi predsednik družbe Valicon Zenel Batagelj in dodaja, da se izenačenost kaže tudi pri DeSUS, SNS, LDS in Zares, ki vse kandidirajo za končno tretje mesto.

 
 

V tem trenutku se zmagovalca ne da napovedati.

Zenel Batagelj, Valicon

 
Anketa je izpostavila še tretjo skupino strank, ki se potegujejo za vstop v parlament: SLS, Lipo in NSi. Pri tem pa Batagelj opozarja, da imata NSi in SLS še veliko zaloge. Anketirani jih namreč niso omenili, da bi jih volili, so jih pa izpostavili kot njim najbližjo stranko.

Ugibanje o udeležbi
Pomembno pri tem je tudi, da je malo ljudi pritrdilo, da se bodo volitev udeležili. Po tej raziskavi je takšnih komaj 49 odstotkov, do volitev pa bi odstotek lahko narasel na 75. "Teh 25 odstotkov populacije, ki se še niso povsem odločili, koga bodo volili, bo odločilo zmagovalca," pravi Batagelj.

Ob tem samokritično dodaja, da določeno populacijo javnomnenjske ankete zdaj podcenjujejo, saj so še na dopustu in jih raziskave ne dosežejo. "To so mladi, urbani in tisti z visokimi dohodki," pravi Batagelj.


Za povečavo kliknite na sliko. © Žurnal24 grafika

 
Strah pred polarizacijo
Izsledki pa tudi kažejo, da se v Sloveniji lahko zgodi podobna polarizacija kot na Hrvaškem. Primerjava izsledkov ankete, ki jo je Valicon za Žurnal24 naredil junija, z aktualnimi iz avgusta namreč kaže, da so volivce izgubili predvsem v LDS in Zares, pridobila pa jih je SD.

Podoben, a manj očiten trend je tudi na desnici. Zato Batagelj pravi: "SLS in NSi morata tako prepričati svoje volivce, naj ne volijo SDS." Okrepili sta se tudi Lipa, ki ji prvi kaže na prestop parlamentarnega praga, in SNS. Presenetljivo visoko pa je v obeh anketah DeSUS.

Nesmiselne decimalke
Batagelj pa svari tudi pred evforijo, katera stranka je pred katero. "Zaradi intervala zaupanja je bolj pošteno, da so izsledki objavljeni brez decimalnih mest," pravi in dodaja, da razlika do 0,5 odstotne točke ne pomeni, da je ena stranka v prednosti pred drugo.

Enako velja tudi za stranke na dnu lestvice. Če je stranka po tej raziskavi presegla štiriodstotni parlamentarni prag, še ne pomeni, da je z eno nogo že v parlamentu, opozarja Batagelj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.