6083 ogledov

Izpoved skesanca: Denar za kokain mi je dajal Blaž Kadivec

Klemen Kadivec D. M. Klemen Kadivec in njegov odvetnik Branko Gvozdić
Podpredsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Tomaž Bromše po pričakovanjih ostaja predsednik senata na sojenju domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana kljub zahtevi obrambe po njegovi izločitvi. Odvetnikom pa danes ni uspelo preprečiti niti izpovedbe skesanca Slavka Tešića.

Slavko Tešić je na sojenju zloglasni hudodelski družbi Kavaški klan že četrti skesanec, poleg tožilstvu verjetno najpomembnejšega Darka Nevzatovića, njegovega svaka Vasilija Aleksića in Aleša Bajca.

Kot smo poročali, so Tešića, zaposlenega v gospodarski družbi Futurea transport, ki naj bi bila krinka za kriminalno dejavnost slovenske celice Kavaškega klana, opravljal pa je naloge kurirja, novembra 2020 v Nemčiji prijeli s skoraj 47 kilogrami konoplje in 25 kilogrami hašiša. Obsodili so ga na večletno zaporno kazen, maja letos pa ugodili zahtevi slovenskih organov po izročitvi zaradi sojenja v zadevi Kavaški klan.

Tomaž Bromše | Avtor: D. M. Predsednik senata Tomaž Bromše D. M.
Grožnje in kuverta s tisoč evri

Že v nemškem zaporu naj bi Tešić večkrat rekel, da se "boji maščevanja slovenske in srbske mafije, saj je padel z njihovo drogo". In to ne brez osnove. Še pred izročitvijo Sloveniji sta po poročanju Večera njegovega brata v Bosni in Hercegovini (BiH) obiskala neznanca in mu dala kuverto s tisoč evri, ki naj mu jo odnese v nemški zapor s sporočilom, da naj tam odsluži kazen in molči, če noče, da se njemu in njegovi družini zgodi kaj hudega.

Tešićev brat se je prestrašil in obvestil policijo, ta pa je v sodelovanju s slovensko izsledila skrivnostna obiskovalca. Eden od njiju je povedal, da je kuverto in navodila prejel od Luke Arapovića, prav tako domnevno pomembnega člana Kavaškega klana, ki pa je pravočasno pobegnil v rodno BiH, ta svojih državljanov ne izroča. Slednji je bosanskim policistom izpovedal, da sta ga obiskala dva moška v avtu z ljubljanskimi tablicami in mu predala pošiljko, ki da mora priti do Slavka Tešića.

Priznal krivdo

Zakaj se je Tešić odločil, da spregovori, ni znano, a je na prvem predobravnavnem naroku 25. maja letos priznal krivdo in izrazil željo, da priča za tožilstvo. Na več naslednjih je nato obremenil soobdolžence, pri čemer pa je bila javnost zaradi njegove varnosti izključena in mu ti zato niso mogli zastavljati vprašanj. Vse to – zagovorniki so iz rokava potegnili še več drugih pravnih argumentov – naj bi zadostovalo tako za izločitev predsednika senata Tomaža Bromšeta kot Tešićeve izpovedbe.

Uspelo jim ni ne prvo in ne drugo. Bromše je o zahtevi po njegovi izločitvi danes v sodni dvorani ljubljanskega Gospodarskega razstavišča povedal: "Zahtevi zagovornikov dr. Mihe Šošiča in Branka Gvozdića (odvetnikov bratov Kadivec, op. a.) se zavržeta, ker sta očitno neutemeljeni z namenom zavlačevanja postopka in spodkopavanja avtoritete sodišča. Tako je sklenil sodni senat."

Skesančeva izpoved

Na daljavo, zakrit in s spremenjenim glasom, je spregovoril tudi Tešić. "Darka Nevzatovića poznam od 2016 in sva se spoprijateljila. Oktobra 2018 mi je rekel da bo kupil dva tovornjaka, in me povabil, če bi jaz vozil enega. Tedaj nisem vedel s kom je imel dogovor, da odpre Futurea transport, rekel le, da z nekimi ljudmi. Novembra 2019 sem v Ljubljani spoznal Maria Budimirja. Darko nama je predal sky telefona in pojasnil, kako delujeta. Ker ni imel denarja za prikolice, sem mu še jaz posodil denar. Ko sem se vračal s fure, mi je rekel, naj grem v Ljubljano, in mi bo nek moški dal štiri tisoč evrov, ki naj jih položim na svoj račun, nato pa na Scania lizing. Mislim, da je kuverto prinesel Klemen Kadivec, sam sem denar odnesel na banko v Mostah in ga položil na svoj bančni račun ter nato na Scania lizing," je pripovedoval Tešić. "Darko je potem kupil prikolico za 10 tisoč evrov, ki sem mu jih jaz posodil. Moj prvi tovor je bil legalen. Čez nekaj dni je prišel Mario in rekel, da je nekaj naložil, nisem vedel, ali travo ali kokain, in nato smo naložili še legalni tovor za Budimpešto. Kasneje sem izvedel, da je šlo za 20 kilogramov kokaina. Ker sem ga spremljal v Budimpešto, sem dobil tisoč evrov nagrade. V letu 2019 sem v Budimpešto vozil legalni tovor in po okoli 300 tisoč evrov, skoraj vsak teden. Ta denar mi je na več lokacijah izročal Blaž Kadivec. Vedno sem se dogovarjal z Darkom glede prevozov legalnega tovora in denarja."

Niso več dobivali plač

V dolgi izpovedi je Tešić med drugim povedal še, da je izginilo 60.000 evrov, za kar so krivili Nevzatovića, in se je odločil, da mu bo pomagal kot šofer, da povrnejo dolg, enako je obljubil Dragan Todorović. "Dragan je vozil marihuano iz Španije v Dekane, kjer jo je predal meni in sem jo peljal na Dunaj. Vozil sem tudi marihuano in kokain, občasno je od mene kokain prevzemal tudi Drejc Kovač. Vedno pa mi je denar za nakup kokaina nosil Blaž Kadivec, bile so velike vsote, denar je bil vakumiran in je pisalo, koliko ga je v paketu, vse tja do 400 tisoč evrov. Vozil sem ga v tujino, v Rotterdam ali kam drugam, in dobival kokain, ki sem ga vozil na Okroglo k Drejcu Kovaču, občasno pa še nekaj kilogramov naprej v tujino. Ko so na Dunaju aretirali  Todorovića, sem jaz vozil drogo še naprej. Srečal sem tudi Coca (Marco Skerbec, op. a.), ker sem v Rotterdamu nekajkrat od njega prevzel drogo. Pri dveh prevozih kokaina ga je prevzel Klemen Kadivec, ker je bil Drejc Kovač na dopustu."
 
Kot je še dejal Tešić, so "višje pozicionirani šefi" Nevzatovića  bremenili tudi za 680 tisoč evrov za soustanovitev podjetja Futurea transport, zato vozniki od maja 2019 niso več dobivali plač. "Kadivec mu je napisal, da šoferji ne rabimo dobivati plač, ker dobivamo provizijo od prevoza droge, kar pa je bilo komaj po nekaj sto evrov  mesečno. Zadnje mesece pred aretacijo v Nemčiji sem vozili drogo zastonj, nihče mi ni nič plačal, prej pa po nekaj deset ali sto evrov, morda sem vse skupaj dobil okoli 80 tisoč evrov, od tega sem moral sam plačevati gorivo in  ostale stroške. Isto je veljalo za ostale šoferje."

Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:55 31.avgust 2023.

    Juhuhu ! Slovenske medije preplavile reklame...kje so pa novinarji ?

  • ziga475 21:31 30.avgust 2023.

    Ampak Blaž Kadivec je bolj lep kokr pa njegov brat :D

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:59 30.avgust 2023.

    Brez veze da to porocate. Na koncu bodo vsi oproščeni kot Balkanski bojevniki.