16 ogledov

Janša: Računamo na zmago z veliko razliko

1/2
Žurnal24 main
Predsednik SDS in premier Janez Janša je na festivalu SDS v Šentvidu pri Stični napovedal, da bo stranka na državnozborskih volitvah zmagala z občutno razliko.

"Prepričani smo, da bo letošnja letina v zgodnji jeseni dobra in bogata," je dejal predsednik stranke Janez Janša . Ob tej priložnosti so v SDS predstavili tudi svoje kandidate. Predsednik SDS je v nagovoru poudaril, da je SDS prva stranka, ki se je - potem ko je zmagala na volitvah, sama omejila. Po njegovo je to prva stranka, ki je uvedla nezdružljivost gospodarskih in političnih funkcij tako v stranki kot v vladi, prva stranka, ki je opoziciji ponudila in ji tudi dala članstvo v nadzornih organih. ˝Prvič se je zgodilo, da je stranka, ki je imela zadostno večino v parlamentu, ponudila sodelovanje tudi opoziciji v projektu partnerstva za razvoj,˝ je izpostavil in dodal, da je SDS stranka, ki je po zmagi na volitvah k sodelovanju povabila vse stranke.

Čakajo na program konkurentov

Ob tem je omenil, da njihova je njihova ˝konkurenca˝ predstavitev ekipe napovedovala že za začetek letošnjega leta, potem za začetek poletja in nato za 5. avgust. Do današnjega dne po Janševih besedah tega še ni storila. ˝Na nek način bi že radi vedeli, s kom bomo po volitvah sodelovali ali kdo bo naša opozicija,˝ je dejal. Po njegovem mnenju je za pošteno volilno tekmo zelo pomembno, ˝da se pozna volilni program in tudi ekipe, ki stojijo za njim˝ .

Janša: Leta tega mandata niso bila enostavna

Leta tega mandata po besedah Janše niso bila enostavna. A tudi v času prejšnjih je Slovenija napredovala. ˝Slovenija se je solidno razvijala od osamosvojitve naprej, in bilo bi krivično, če bi danes trdili, da smo morali vse začeti znova,˝ je poudaril. Ob tem je dejal, da se ˝večina političnih sopotnikov˝ pokojnega nekdanjega premiera Janeza Drnovška ni udeležila odkritja njegovega spomenika.

Nekdanjega premiera je ocenil kot politika, ki ni izključeval in ki je zagovarjal evropsko perspektivo Slovenije. Njegovi nasledniki mu v tem po prepričanju predsednika SDS ne sledijo, saj kar naprej, tako Janša, govorijo o tem, s kom neka stranka ne bo sodelovala. Kot je prepričan Janša, takšno ravnanje v 21. stoletju in v času ko je Slovenija članica Evropske unije, ki je pojem povezovanja in sodelovanja, ni primerna. Slovenija po njegovem mnenju potrebuje združitev najboljših potencialov, za katere pa priznava, da niso le v SDS.

Mediji - ˝stari problem˝
Cilj SDS po stališču Janše ni vračanje ˝na staro˝ in ne socialna politika v obliki miloščine. Cilj je po njegovo ustvarjanje priložnosti, z gospodarsko rastjo pa ustvarjanje takšnih pogojev, da bodo plače in posledično tudi pokojnine višje. Predsednik SDS je opozoril tudi na ˝stari problem˝. Po njegovo je bilo tisto, kar je bilo v tem mandatu storjenega, v medijih interpretirano na svojevrsten način. Ob tem je dejal, da v SDS nimajo težav s kritiko, saj je ˝svoboda medijev temelj siceršnje svobode˝.

Kot pa je prepričan, obstaja še slabša situacija in ta je, da se vlado nekritično hvali, opozicijo pa kritizira. Takšne so bile po Janševih besedah razmere med letoma 1992 in 2004. V tem obdobju je bilo za zgodbo o uspehu po njegovih besedah razglašeno leto, ko je bila inflacija bistveno višja kot danes, gospodarska rast pa trikrat nižja.

Po podatkih organizatorjev se je v Šentvidu pri Stični zbralo okoli 17.000 članov in simpatizerjev stranke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.