5143 ogledov

Janša s šolniki: "Odgovornost zvračajo na nas"

Šola in covid Epa
Vlada od šolnikov zahteva podpis posebne izjave.

Predsednik vlade Janez Janša se bo danes sestal s predstavniki vzgoje in izobraževanja na pogovoru o ponovnem odprtju in varnem delovanju vsaj dela vzgojno-izobraževalnih ustanov. "Ni ne dnevnega reda, ne vemo, kdo je vabljen," je pred sestankom povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. 

Srečanje, ki se bo začelo ob 11h,  lahko spremljate v neposrednem prenosu. 
 

"Želimo, da se šole odprejo čim prej in da dobimo ustrezna navodila zdravstvene stroke," pravi Pečan. 
Zaposleni v šolstvu so skeptični predvsem do podpisa skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove. Podpisniki naj bi v izjavi soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov v vrtce in šole ter z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa v skladu s priporočili pristojnih institucij. "Če nas niso nič vprašali, ko so šole zapirali, imamo zdaj občutek, da gre za prelaganje odgovornosti na nas, čeprav mora biti odpiranje šol predvsem zdravstvena odgovornost," poudarja Pečan, ki kot pravi mandata za podpis nima.

"V izjavi ni ničesar, česar šolniki ne bi počeli že zdaj"

V sedanjem osnutku je tudi navedba, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške, kar v šolah podpirajo. Prav tako pa je predvidena ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo predlagane ukrepe in dajalo pobude za ukrepe, do česar pa so nekateri skeptični, saj dvomijo, da bi se s tem kaj spremenilo. Nekateri se tudi sprašujejo, zakaj je potreben podpis takšne izjave, saj da v njej ni ničesar, česar ne bi šolniki počeli že doslej.

"S takšno izjavo se ne bo spremenilo nič"

Tudi v vrtcih se sprašujejo, zakaj je potreben podpis izjave, saj denimo spomladi ob ponovnem odprtju vrtcev niso potrebovali nobene izjave. Takrat je šlo za odločitev vlade, vrtci pa so dobili navodila, kako naj delujejo, je za STA pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. 
Kot je za STA dejal predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden, se decembra se za podpis podobne izjave tako kot več drugih deležnikov niso odločili, ker da je narava izjave lahko samo individualna. Ob tem je pojasnil, da so mnenja o koristnosti takšne izjave znotraj zveze precej deljena: nekateri v tem vidijo izkaz sodelovanja in enotnosti ključnih deležnikov za varno vračanje v šole, drugi pa so prepričani, da se s takšno izjavo ne bo spremenilo nič.

Pečan: Ministrica lahko odredi obvezno testiranje učiteljev

Številni starši se medtem zbirajo v civilne iniciative in zahtevajo odprtje šol. Po nedavnih navedbah ministrice Simone Kustec, ki bo prav tako prisotna na današnjem srečanju, bi lahko ob primernih epidemioloških razmerah vsaj najmlajši otroci v šole odšli že prihodnji teden. Pred tem bi za zaposlene izvedli tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, kot so to storili v primeru torkovega odprtja osnovnih šol s prilagojenim programom ter zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami. "Dejstvo je, da je vlada v začetku leta sprejela uredbo po kateri lahko pristojni minister odredi, da je testiranje obvezno. Zagotovo pa bi periodično testiranje učiteljev lahko vplivalo na povratek, oziroma na voljo staršev, da otroke ponovno pošljejo v šolo," pravi Pečan.

 

Komentarjev 8
  • sunny35 13:54 06.januar 2021.

    V petek vsi na kolo proti korupciji na Računskem sodišču in KPK! Za Slovenijo gre ❤ Zahtevamo odstop Vesela in Šumija!

  • sam1 13:17 06.januar 2021.

    Točno tako,dokler nisi prilezel na "ablast" si za vse stvari ,ki so se zgodile,krivil aktualno vlado in sedaj žri svoje besede.......

  • Avatar ovca
    ovca 12:04 06.januar 2021.

    Jajo, si ti v življenju sploh bil za kakršnokoli zadevo kriv, ko si naredil pizdarijo??? Aja, nikoli, ti si bog. Steri se v 3 p.m.!