85491 ogledov

Ko je nesel ven smeti, ga je razbil državni prvak, ki ga je pohvalil Dejan Zavec

Boris Makarič Boštjan Fon Boris Makarič (levo) je bil pred boleznijo uspešen boksar.
Nekdanji državni prvak v boksu Boris Makarič je trenutno na obveznem psihiatričnem zdravljenju.

Osemintridesetetletni Kranjčan Boris Makarič je bil nekdaj obetaven boksar: leta 2005 je denimo v srednji kategoriji (do 75 kilogramov) postal državni prvak in takrat ga je posebej pohvalil naš najboljši profesionalec Dejan Zavec, ki je bil takrat še na poti k naslovu svetovnega prvaka. Tudi Makarič je posneje zaplul v poklicne vode.

Opustil je zdravljenje shizofrenije

Boris Makarič | Avtor: Gorazd Kavčič/Gorenjski glas Gorazd Kavčič/Gorenjski glas
Toda 13. novembra lani je pesti vihtel, tam kjer jih ne bi smel. Na ulici, blizu svojega stanovanja. Poleg tega se je na K. Ž., ki je takrat v kontejner nesel smeti, in s katerim se nista niti poznala, spravil povsem brez razloga.

Izkazalo pa se je, kaj je v ozadju: sodni izvedenec psihiatrične stroke dr. Peter Pregelj je pri Makariču ugotovil paranoidno shizofrenijo, opustil pa je zdravljenje, ker da se po tabletah slabo počuti. Posledica so bile akutne psihotične epizode, eno je doživel tisto nedeljo. "Preiskovanec je skušal prekiniti doživljanje cenestetičnih halucinacij, ki jih je vzročno povezoval z dejanji drugih oseb in jih razumel paralogično kot napeljevanje k homoseksualnosti. Z dejanjem je tako poskušal odvrniti neprijetne občutke ter pokazati, da ne želi imeti homoseksualnih nagnjenj oziroma sodelovati v tovrstnih dejanjih," je po poročanju Gorenjskega glasa pojasnil Pregelj.

Upiral se je specialcem

Ničesar krivi K. Ž. je njegovo duševno stisko drago plačal: Makarič mu je s 13 močnimi udarci zlomil obe očnici, nosne kosti, zadobil je obtolčenine obraza in prsnega koša. S pretepanjem naj bi prenehal šele, ko je očividka zavpila, da bo poklicala policijo, sam pa je zatrdil, da po žrtvinih besedah "Dost je"

Kranjska okrožna državna tožilka Sabina Perko mu je v obtožnici očitala poskus uboja, a je sodišče dejanje nazadnje prekvalificiralo v povzročitev hude telesne poškodbe.

To pa ni bilo edino dejanje, zaradi katerega so preganjali Makariča. Še isti mesec, 25. novembra, so kriminalisti pri njem nameravali opraviti hišno in osebno preiskavo. Ker so vedeli, da imajo opravka z nekdanjim aktivnim boksarjem, so na vrata potrkali specialci. Z bratom jih nista spustila v stanovanje, zato so vdrli, Boris pa se je upiral tako, da je začel boksati v njihov ščit. Sledila je torej še obtožba zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Na višjem sodišču

Čeprav Makarič ni končal za rešetkami, ampak mu je sodnica Polona Kukovec izrekla ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu - zdaj je na enoti za forenzično psihiatrijo v Mariboru - sta se pritožila tako njegov zagovornik po službeni dolžnosti, odvetnik Tomaž Skubic, kot tožilstvo.

Skubic je na včerajšnji priožbeni seji na ljubljanskem višjem sodišču poudaril, da njegov klient oškodovanca ni imel namen huje poškodovati, in da ni preprečeval dejanja uradnim osebam: "Silo je usmeril na predmete, ščit, in ne nanje." Poleg tega se ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja po njegovih besedah lahko izreče, če je za kaznivo dejanje zagrožena kazen najmanj eno leto zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa je ta šest mesecev. Iz tega gre razumeti, da bi bilo za Makariča najbolj sprejemljivo zdravljenje s prostosti.

Kranjsko tožilstvo po drugi strani predlaga vnovično sojenje pred drugim sodnikom.

Komentarjev 28
  • mph2 16:01 25.oktober 2023.

    Nekaj je hudo narobe v tej deželi, da se takih nevarnih bolnikov ne redno preverja, če npr. jemljejo zdravila in podobno.

  • Toma 13:28 25.oktober 2023.

    Odvzet orožje - amputacija rok!

  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 13:01 25.oktober 2023.

    To tega je prišlo tudi zaradi nesposobnosti izvedenca psihiatrične stroke Petra Preglja, ker ga ni zdravil! Kdo je pa štel, da je naštel točno 13 udarcev!?