150 ogledov

Koliko bomo prihranili za Black Friday?

ENAA Enaa
Imate namen v kratkem kupiti nov hladilnik ali prenosni računalnik? Počakajte na 25. november in ujemite odlične popuste, ki jih prinaša Črni petek!

Ta svetovno znan nakupovalni praznik, ki izvira iz Amerike, vsako leto poteka tako na spletu kot v fizičnih trgovinah. Na ta dan trgovci po vsem svetu močno znižajo cene svojih izdelkov. Na Enaa smo Črni petek kot prvi v Sloveniji vpeljali pred desetimi leti in tudi letos smo vam ob tej priložnosti pripravili prav posebno ponudbo. Preverite, koliko boste lahko prihranili za letošnji Črni petek!

Črni petek ali »Black Friday« sledi Zahvalnemu dnevu, ki ga v Ameriki praznujejo zadnji četrtek v novembru. Zadnji petek v novembru je tako rezerviran za nakupovanje in visoke prihranke, ki jih zagotavlja Črni petek. Na ta dan se močno znižajo cene številnih izdelkov. Po odlični ceni je moč dobiti vse od vzmetnic do gospodinjskih aparatov, računalniško opremo, elektroniko, igrače (na primer Lego kocke), orodje, kozmetiko in še najrazličnejše izdelke. V Ameriki se na ta dan trgovine odprejo prej, že ob polnoči, nakupovanje pa traja do poznih večernih ur. Trgovska središča pokajo po šivih (marsikdo zaradi tega stakne kakšno lažjo poškodbo), na hudi preizkušnji pa so tudi strežniki spletnih trgovin.

Različne teorije o izvoru imena Black Friday

Toda, ali ste se kdaj vprašali, od kod izvira prav posebno ime »Black Friday«? Zaradi priljubljenosti tega nakupovalnega dne so se začele širiti različne teorije o izvoru njegovega imena. Mnogi verjamejo, da dan po Zahvalnem dnevu imenujemo »Črni petek« zato, ker naj bi trgovine prešle iz poslovanja z izgubo (iz »rdečih« številk) v ustvarjanje dobička (v »plus«). Čeprav to delno drži, so korenine izvora tega izraza še veliko globje.

A vrnimo se na začetek – v zgodovino, ko je bil ta izraz prvič skovan. To je bilo davnega leta 1869, ko sta vlagatelja Jay Gould in Jim Fisk z zvišanjem cene zlata povzročila zlom borze za 20 %, kar je uničilo številne vlagatelje. Zunanja trgovina se je ustavila, kmetje pa so bili priča velikemu padcu vrednosti koruze in pšenice. To se je zgodilo na petek, 24. septembra 1869. Ta dan je v finančni zgodovini postal znan kot črni petek.

Mnogo kasneje, v poznih 50-ih in zgodnjih 60-ih letih 20. stoletja, so v Philadelphiji obudili izraz »črni petek« za označevanje kaosa, ki je vladal zaradi množic turistov in nakupovalcev. Ti so drli v mesto v času med Zahvalnim dnem in tekmovanjem vojske in mornarice v ameriškem nogometu. Posledično je imela policija takrat polne roke dela zaradi prometnih zamaškov, nesreč, kraj in podobnega. Mestni trgovci so poskušali izraz nekoliko olepšati, tako da so ga preimenovali v »Veliki petek« ali »Big Friday«.

ENAA | Avtor: Enaa Enaa

Šele v poznih 80-ih letih je ta izraz postal sinonim za nakupovanje, kot je to znano tudi danes. Trgovci na drobno so takrat na novo odkrili ime »Črni petek«, ki je sledilo zgodbi o uporabi črnega črnila v računovodstvu. Medtem ko so z rdečo zapisovali »minuse«, je črna barva pomenila dobičkonosnost. Črni petek je tako postal dan, ko so trgovine končno poslovale.

Ta izraz so v zvezi z nakupovanjem prvič uporabili leta 1985 v trgovini ShopRite v ZDA. Ime se je dobro prijelo in se obdržalo. Od takrat se je Črni petek razvil v vso sezono trajajoč dogodek, ki je sprožil več nakupovalnih praznikov, kot sta Small Business Saturday (slovensko »sobota za mala podjetja«) in Cyber ​​Monday (slovensko »kiberponedeljek«).

V 21. stoletju so globalni trgovci s sedežem v ZDA začeli intenzivno promovirati Črni petek v državah izven Amerike, v katerih poslujejo. Pobudi so sledili tudi lokalni trgovci. Črni petek se je v zadnjih letih odlično prijel tudi v Sloveniji, četudi ne praznujemo Zahvalnega dne.

Dejstva o Črnem petku, ki jih še niste poznali

Črni petek je za vodovodarje najbolj obremenjen dan v letu. Naj se to sliši še tako nenavadno, CNN poroča, da na ta dan prihaja do »preobremenitve sistema« zaradi številnih gostov, zato so stalno na delu vodovodarji.

Praznični nakupovalci so posredno določili datum Zahvalnega dne. Od sredine 19. do začetka 20. stoletja je ameriški predsednik razglasil Zahvalni dan na zadnji četrtek v novembru. Vendar je leta 1939 ta dan padel na zadnjega v mesecu. Trgovci na drobno so se zbali, da se bo praznična sezona skrajšala, zato so predsednika zaprosili za razglasitev praznika teden dni prej. Leta 1941 je kongres odločil, da bo Zahvalni dan četrti četrtek v novembru, kar je kupcem dalo dodaten teden za nakupovanje pred božičem.

Črni petek je do leta 2001 veljal za največji nakupovalni dan v letu, ne pa za najbolj obremenjen dan z nakupi. Sobota pred božičem je bila tista, ki ga je v tem premagovala vse do leta 2001.

Leta 2011 je ameriško podjetje Walmart prekinilo tradicijo Črnega petka, ko je odprlo svojo trgovino na večer Zahvalnega dne. Vse od takrat so trgovci na drobno v tekmi s časom. Kar 33 milijonov Američanov se namreč poda v nakupovanje takoj, ko zaključijo svoje praznovanje na Zahvalni dan. Ta dan je v Ameriki znan kot »Gray Thursday« (»Sivi četrtek«).

Kar nekaj kupcev se na Črni petek poda po nakupih pod vplivom alkoholne kapljice. Glede na raziskavo, ki jo je izvedlo spletno mesto RetailMeNot, 12 % vseh kupcev na Črni petek priznava, da so obiskali trgovino, ko so bili pod vplivom alkohola.

Široka ponudba za Black Friday na Enaa

Črni petek je največji nakupovalni dogodek v letu in za mnoge uvertura v predbožično nakupovalno sezono. Letos bo črni petek 25. novembra. Kiberponedeljek, spletni prodajni dogodek, ki sledi, pa bo 28. novembra.

Na Enaa smo tudi letos pripravili širok izbor Black Friday ponudb, predvsem računalniško opremo, televizorje, pa tudi nove robotske sesalnike, baterijske sesalnike, igrače, brivnike, depilatorje, opremo za avtomobile, e-bralnike, Logitech miške, tipkovnice, prenosne računalnike in še veliko več. Preverite našo ponudbo in izkoristite super cene za največje prihranke.