Kranj
118 ogledov

140 let pisatelja Ivana Preglja in 110 let slikarja Marija Preglja

Mestna knjižnica Kranj M. Ha.
V Mestni knjižnici Kranj bodo odprli osrednjo razstavo letošnjega Domoznanskega septembra, ki je namenjena delu Ivanu in Mariju Preglju v Kranju.

Domoznanski september je v gorenjskih splošnih knjižnicah namenjen prireditvam, s katerimi opozarjajo na njihove bogate zbirke gradiva o gorenjskih krajih in ljudeh in je posvečen aktualnim dogodkom na Gorenjskem. V letu 2023 se tematsko pridružujejo Dnevom evropske kulturne dediščine, ki se tokrat osredotočajo na redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice ter se vključujejo v širšo vseevropsko temo Nesnovna kulturna dediščina.

Vsakoletna domoznanska razstava Mestne knjižnice Kranj (MKK) je letos posvečena Ivanu in Mariju Preglju. V letu 2023 namreč mineva 140 let od rojstva pisatelja Ivana Preglja in 110 let, odkar se je v Kranju rodil slikar Marij Pregelj. Z domoznansko razstavo predstavljajo življenje in delo očeta in sina, pisatelja in slikarja, ki sta se vsak na svojem področju zapisala med največje slovenske ustvarjalce svojega časa. "S prvo skupno razstavo o Ivanu in Mariju Preglju še posebej osvetljujemo njuno življenje v Kranju, saj so Pregljevi prebivali v Kranju 12 let. Razstavo je zasnovala Petra Puhar iz Mestne knjižnice Kranj, oblikovala pa Alja Herlah," so sporočili iz MKK.

Odprtje razstave bo 27. septembra 2023 ob 19.00 v Knjižnici Globus. Obiskovalce bodo nagovorile direktorica MKK Maja Vunšek, avtorica razstave Petra Puhar in podžupanja Mestne občine Kranj Manja Zorko. Odprtju razstave bo sledilo predavanje dr. Katarine Mohar iz Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU o slikarju Mariju Preglju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.