Kranj
199 ogledov

Na bazoviške žrtve se bodo spomnili tudi v Kranju

Spomenik bazoviških žrtev v Prešernovem gaju, Prešernov gaj, Kranj M. Ha.
V Prešernovem gaju v Kranju bo ob 16. uri pri enem najstarejših antifašističnih spomenikov v Evropi spominska slovesnost 93. obletnice smrti bazoviških junakov.

6. septembra 1930 so na vojaškem strelišču pri Bazovici pri Trstu ustrelili štiri člane protifašistične organizacije Borba, obsojene na prvem tržaškem procesu, čeprav jim niso dokazali neposrednega sodelovanja v napadu na tržaški fašistični časopis Il Popolo di Trieste. V Kranju so spomenik, posvečen bazoviškim junakom Ferdinandu Bidovcu, Franu Marušiču, Alojziju Valenčiču in Zvonimirju Milošu ter tudi Vladimirju Gortanu, ki je bil umorjen v Pulju, postavili leta 1931, in sicer so bili za to zaslužni Primorci v Kranju oziroma emigrantsko društvo Zarja.

Bazoviški junaki veljajo za simbol nasprotovanja in upora fašističnemu režimu in ideologiji ter za junake svobodne Evrope, zgrajene na temeljih antifašizma. V Italiji pa so uradno še vedno teroristi, zato si odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu skupaj z obema krovnima organizacijama slovenske manjšine v Italiji prizadeva za njihovo rehabilitacijo. Ker je četverico obsodilo hitro sodišče, je pričakovati dolgotrajen postopek. Za zadevo je namreč pristojno vojaško sodišče, kjer je po podatkih odbora težko doseči ponovitev postopka in rehabilitacijo.

Spominska slovesnost 93. obletnice smrti bazoviških junakov bo danes ob 16.00. Goste in udeležence bosta v Prešernovem gaju pozdravila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in županja Občine Števerjan Franka Padovan. Program spomina na bazoviške junake bodo kulturno obogatili Priložnostni pevski zbor iz Trsta, Pihalni orkester Mestne občine Kranj, dijaki Gimnazije Kranj in častna straža tabornikov Rodu Modri val ter skavtov Slovenske  zamejske skavtske organizacije iz Trsta in Gorice, Zveza tabornikov občine Kranj ter praporščaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.