Kranj
1629 ogledov

Boljša ureditev prometa na območju šol na Zlatem polju

arhiv Šolski center Kranj
Kranjski mestni svet je v prvi obravnavi potrdil tretje spremembe in dopolnitve Odloka o zazidalnem območju Šolski center Zlato polje. Do konca avgusta tako sedaj poteka še javna razgrnitev.

Območje zazidalnega načrt (ZN) leži na severozahodnem delu mestnega središča, na pomembni lokaciji stičišča načrtovane severne mestne obvoznice in severozahodnega vstopa v mesto ter obsega okoli 20,3 ha zemljišč. Razlog za pripravo tretjih sprememb in dopolnitev ZN je potreba po ureditvi prometnega priključevanja območja na mestni vpadnici na Bleiweisovo cesto in Koroško cesto ter razvoj oziroma dograditev notranjega prometnega omrežja. Sedanje prometne povezave na severnem delu Zlatega polja namreč niso ustrezno urejene.

 | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

"Bistvena se nam zdi prometna ureditev priključevanja območja na mestni vpadnici, torej na Bleiweisovo in Koroško cesto. Pomembno se nam zdi tudi, kako bo potekal razvoj notranjega prometa, in sicer kako bomo dograjevali notranji promet. Bistveno je tudi, kako razbremeniti Kidričevo cesto, še posebej pri križišču Osnovne šole Franceta Prešerna, ki predstavlja glavno vstopno točko na to območje. Vemo, da se predvsem pri Bleiweisovi cesti širijo dejavnosti, kot so Dom za upokojence, novo manjše stanovanjsko naselje, nova športna dvorana, vse je pripravljeno tudi za umestitev gorenjske bolnišnice. Na drugi strani pa je Kidričeva cesta, kjer je že v prejšnjih mandatih bilo izdano dovoljenje za gradnjo trgovskega centra nasproti Lidla, v nadaljevanju pa investitor pridobiva tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo 224 stanovanj," pojasnjuje kranjski župan Matjaž Rakovec.

Do sedaj prevladujoče univerzitetno in srednješolsko središče s stanovanjskim programom pa se v okviru obravnavanih sprememb dopolnjuje zlasti z družbenimi, oskrbnimi in storitvenimi dejavnostmi. Na seji je bilo nekaj vprašanj o zgraditvi krožišč za večji križišči pri Bleiweisovi in Koroški cesti. Kot kaže pa to ne bo zgrajeno, saj bi bili zaradi zakonodaje na državnih cestah po pojasnilih pristojnih krožišči premajhni.

Sicer pa do 31. avgusta 2023 že poteka javna razgrnitev teh tretjih sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za območje Šolski center Zlato Polje. Vpogled v dokumentacijo je mogoč na spletni strani MOK, prav tako pa tudi v prostorih Mestne občine Kranj v času uradnih ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.