Kranj
2138 ogledov

Častni občan Kranja bo letos Strašan Matevž Oman

Kranj arhiv Zavod za turizem in kulturo
Kranjski mesni svetniki so na septembrski seji potrdili letošnje dobitnike občinskih nagrad. Naziv Častni občan bo v letu 2023 tako prejel Matevž Oman.

Mestna občina Kranj (MOK) bo 3. decembra, na rojstni dan dr. Franceta Prešerna, imela tradicionalni občinski praznik. Osrednjo nagrado za naziv Častni občan MOK so svetnice in svetniki potrdili za Matevža Omana. Kot so pojasnili predlagatelji, Oman živi in dela v Stražišču že 84 let, po poklicu je predmetni učitelj slovenščine in srbohrvaščine. Služboval je v OŠ Lucijana Seljaka v Stražišču in OŠ Simona Jenka v Kranju. Na zadnjem delovnem mestu je kar 12 let deloval kot vodja šolske knjižnice v OŠ Stražišče.

"Kot vedo povedati sodelavci, je pustil vsebinske in organizacijske sledi. Vedno ga je zanimala zgodovina in razvoj društev, še posebej življenje mladih v teh združenjih in vpliv na njihov razvoj. V obdobju svojega kulturno prosvetnega delovanja je vseskozi deloval tudi pri oblikovanju kulturno-družabnega dogajanja v krajevni skupnosti. Ta svoj odnos in položaj je razumel in opravljal širše, ne le kot vzgojno ozirom kulturno delovanje. Naj poudarimo, da je bil štiri mandate predsednik Zveze kulturnih organizacij v MOK, 16 let je opravljal to funkcijo," so zapisali predlagatelji.

V svojih pisnih prispevkih, ki jih je objavljal v lokalnem časopisu Sitar, v Loških razgledih in Kranjskem zborniku, je Oman med drugim obravnaval vpliv družbenih dejavnosti na razvoj lokalnega okolja. Največ je pisal v Sitarju o sitarstvu, žimopreji, o stražiščih običajih in dogodkih iz zgodovine vasi, obsežnejše prispevke pa v Kranjskem zborniku. Pomembno vlogo je imel tudi pri nastajanju zbornika Stražiše pa Strašan. Oman si je prizadeval zbrati skupino piscev in sredstva za izdajo strokovno-znanstvenega zbornika ob tisočletnici kraja. Za zbornik je napisal 11 samostojnih prispevkov in 8 prispevkov v sodelovanju s člani študijskega krožka pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Kranju. "Zapisi in dokumenti nedvomno kažejo njegovo zavzetost, da bi zapisal in opisal zgodovinsko in sodobno življenje v Stražišču, tako z družbenega, kulturnega kot športnega vidika," so še dodali predlagatelji.

Matevž Oman, Stražišče, Kranj | Avtor: arhiv Prijatelji Jošta arhiv Prijatelji Jošta

 

Na praznik bodo podelili še šest občinskih nagrad

Na praznik MOK bodo decembra podelili še šest ostalih občinskih nagrad. Nagrado MOK bo prejelo Društvo paraplegikov Gorenjske za vsestransko skrb in podporo za kakovostno življenje invalidov in drugače oviranih oseb. Listine o priznanju MOK bodo dobili Živa Slavec za prepoznavno delovanje v družbeno korist in ohranjanje okolja, Matjaž Bogataj za predano delo v dobro krajevne skupnosti in družbenih organizacij ter Varstveno delovni center Kranj za kakovostni strokovni pristop in razvojne dosežke pri delu z uporabniki s posebnimi potrebami. Veliko plaketo MOK bo prejel Vladislav Eržen za podporo razvoju in prepoznavnosti Kranja kot sejemskega mesta, veliko Prešernovo plaketo pa bo dobila Berta Golob za izjemen prispevek k razvoju jezika in slovenske literature.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.