Kranj
213 ogledov

Do konca oktobra letos v Kranju na ogled Risanje

12. Mednarodni festival likovne umetnosti, Likovno društvo Kranj Likovno društvo Kranj
V Kranju se bo v četrtek, 5. oktobra 2023, začel tradicionalni 12. mednarodni festival likovne umetnosti.

Na 12. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj ZDSLU so za glavno temo izbrali risbo, ki ponuja obilo možnosti za izraz v vseh medijih na likovnem področju. "Obravnavamo risanje kot raziskovalno sredstvo s precejšnjim poudarkom na opazovanju, reševanju problemov in kompoziciji ter kot pripravo na sliko ali izdelavo prostorskega objekta, risbo pa kot osnovo vsem oblikam likovnega ustvarjanja: grafiki, slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi in oblikovanju. V zgodovini človeštva je bila risba temeljno izrazno sredstvo in je ena najstarejših oblik človeškega izražanja znotraj vizualnih umetnosti," so povedali v Likovnem društvu (LD) Kranj.

"Letos imamo 108 razstavljavcev iz 17 držav. Imeli bomo 14 prizorišč in vsa so v starem mestnem jedru. Kar pa se vodstev in delavnic tiče, pa bo poskrbela svetovna organizacija Urban Sketchers za delavnice v centru mesta, na trgih v mestu, potem imamo delavnice krokija na Pungertu in podobno. Letos je država gostiteljica Hrvaška. Poleg tega pa imamo letos nekaj čisto posebnega. Gre za ukrajinski projekt, saj bomo letos namenili pozornost tudi ukrajinskim umetnikom. Zelo sem vesela, da smo odprli vrata tudi ilustratorjem. Letos so tako na Mergentalerjevi galeriji na ogled tri fantastične ilustratorke. Na ogled je tudi strip kot neka novost, video inštalacije, seveda pa vse na temo risba," je izpostavila Martina Marenčič iz LD Kranj.

Martina Marenčič, Likovno društvo Kranj | Avtor: Mitja Bokun Mitja Bokun

Kot rečeno je letos država v gosteh naša soseda Hrvaška. V galeriji LD Kranj bodo obiskovalci tako lahko letos videli pet hrvaških avtorjev, ki jih je izbrala umetnostna zgodovinarka in kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek. Kot vsako leto bodo podelili dve glavni nagradi in več priznanj za presežke v likovni umetnosti na temo risba. Tudi letos bodo podelili tudi priznanje za življenjsko delo, ki ga bo dobil slovenski akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič. "Ko sem slišal, da gre za nagrado iz več virov, kot so društva in institucije, mi je vzelo sapo. Vsako moje obdobje je sicer bilo nekaj zanimivih dogodivščin na tem področju, eden od teh je še posebej risani film. Delo slikarja je osamljeno, ker v glavnem dela sam, medtem ko je film ena zgodba, kjer si vržen tudi v več drugih ljudi, in zato je film mogoče zame najbolj zanimiv. Kljub temu pa so vsa področja ustvarjanja zanimiva," je ob tem povedal Erič. Pregledna razstava njegovih del je v Galeriji Kranjske hiše.

Milan Erič, LD Kranj | Avtor: Mitja Bokun Mitja Bokun

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.