Kranj
231 ogledov

Glavna nagrada filmu Leilini bratje

Kranjski filmski festival, Krafft 2023, nagrajeni filmi
1/2
Krafft 2023 Prizor iz nagrajenega filma Leilini bratje.
Glavno nagrado tretjega igralskega festivala Krafft, ki se je sinoči sklenil v Kranju, je prejela igralska zasedba iranskega filma Leilini bratje. V tej družinski simfoniji vsak igralec ostaja do obisti zvest svojemu inštrumentu in se hkrati zaveda, da je njegov zven boleče odvisen od soigralcev, je presodila žirija.

Zmagovalni film režiserja Saeeda Roustaeeja sledi 40-letni Leili, ki je vse življenje posvetila skrbi za svoja starša in štiri brate. Družina se ves čas prepira in zaradi gospodarske krize utaplja v dolgovih. Medtem ko se njeni bratje le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, Leila skuje načrt, kako bi jih rešila pred na videz neizogibno usodo.

Kot so še zapisali v ljubljanskem Kinodvoru, kjer ga bodo začeli prikazovati v začetku julija, so Leilini bratje razburkana drama o družini, ki se obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize. Režiser je pojasnil, da trpljenje v njegovih filmih običajno izvira iz dogodkov, ki jim je bil priča v resničnem življenju in so v njem vzbudili odpor.

Kranjski filmski festival, Krafft 2023, nagrajeni filmi | Avtor: Krafft 2023 Krafft 2023

Na festivalu so podelili tudi zlata jabolka za posebne dosežke. Prejeli so jih poljska igralka Dorota Pomykala (na fotografiji zgoraj) za glavno vlogo v filmu Ženska na strehi, italijanska igralka Benedetta Porcaroli za glavno vlogo v filmu Amanda in palestinski igralec Saleh Bakri za glavno vlogo v filmu Modri kaftan. Za življenjsko delo so nagradili Mikija Manojlovića, ki je bil tudi letošnji glavni selektor tekmovalnega programa.

Tretji igralski festival je v Kranj pripeljal 32 filmov različnih metraž, 12 premier in predpremier ter brezplačne projekcije slovenskih filmov za 430 šolarjev. Celovečerce si je v novem kranjskem kinu Mojkino Kranj, ki je vrata odprl skupaj s festivalom, ogledalo več kot 800 gledalcev, so sporočili organizatorji.

V tekmovalnem programu se je pomerilo deset filmov z vsega sveta, strokovno žirijo pa so sestavljali mednarodno priznana kasting direktorica Nathalie Cheron ter slovenska igralca Nataša Barbara Gračner in Gregor Zorc.

Letos so prvič podelili tudi nagrade re:do za presežke v študentskih filmih. Za najboljšo igro v študentskem filmu jo je dobil študent ljubljanske AGRFT Maks Dakskobler za vlogo pariškega prestopnika Jeana v filmu Daljne njive, za najboljšo režijo igralca v študentskem filmu pa Matic Štamcar za film Drugi so molčali, ki spremlja protagoniste na hodniku veterinarske ambulante.

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Njegov pobudnik in predsednik je igralec Branko Završan.

 

FILM Kranj Festival Krafft bodo približali lokalni skupnosti Predsednik festivala Krafft Branko Završan FILM Kranj Slovesen zaključek Kraffta

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.