Kranj
11530 ogledov

Gorenjska gazela iz Kranja v Škofjo Loko

SAX konstrukcije, d.o.o , Škofja Loka, Gorenjska gazela 2023 arhiv SAX konstrukcije
Gorenjska gazela je letos družba Sax konstrukcije iz Škofje Loka.

Letošnji izbor za gorenjsko gazelo je potekal v kranjski Kovačnici. Za naziv najhitreje rastočega podjetja gorenjske regije so se potegovali škofjeloški Sax konstrukcije ter šenčurski podjetji Kamm in A2U, na koncu pa je šel na Škofjeloško, v družbo Sax konstrukcije. Kot je sporočila časopisna hiša Dnevnik, ki izbor gazel pripravlja, se je podjetje Sax konstrukcije od ustanovitve razvilo v "ponudnika, ki je ravno prav majhen, da je lahko hiter in prilagodljiv, a obenem ravno prav velik, da ga večji kupci jemljejo resno in mu zaupajo". Med letoma 2017 in 2022 je podjetje prihodke od prodaje - 95 odstotkov jih ustvari na tujih trgih - z 1,3 milijona evrov povečalo na 4,3 milijona evrov. Dodano vrednost na zaposlenega, ki je leta 2017 znašala 27.332 evrov, je 26-članski kolektiv do leta 2022 dvignil na 76.013 evrov.

Med letošnjimi nominiranci tako ni bilo kranjskega podjetja, kljub temu pa v Kranju precej pozornosti namenjajo razvoju podjetniške klime, na kar je opozoril tudi župan Matjaž Rakovec. "Kranj je z nekaterimi uspešnimi podjetji nekoč že veljal za 'Silicijevo dolino', danes pa mu želimo ta sloves vrniti – in verjamem, da nam bo uspelo," je povedal in ob tem poudaril tudi pomen Kovačnice, podjetniškega inkubatorja, ki je ravno na dan razglasitve gorenjskih gazel praznovala prvo obletnico odprtja v prenovljenih prostorih nekdanje pošte v središču mesta. V Kovačnici je danes približno 80 delovnih mest, različne dejavnosti pa so na voljo tudi učencem in dijakom. "Tu se rojevajo novi uspešni projekti, tako da se nam ni treba bati za prihodnost, le dati moramo priložnost in spodbujati uspeh," je še dodal Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.