Kranj
1041 ogledov

Gorenjska umetnika kljub izgubi sluha blestita v svetu likovne umetnosti

Umetniška razstava ob mednarodnem dnevu gluhih, Galerija Mestne občine Kranj, Kranj arhiv Mestna občina Kranj
V Galeriji Mestne občine Kranj (MOK) so ob mednarodnem dnevu gluhih slovesno odprli razstavo z naslovom Drobci delcev, ki je plod ustvarjalnosti akademskih slikarjev Nikolaja Vogla in Marka Lukana.

Avtorja razstave Nikolaja Vogla in Marka Lukana sta cenjena akademska slikarja srednje generacije, ki kljub izgubi sluha blestita v svetu likovne umetnosti. Njuna edinstvenost se kaže v uporabi slovenskega znakovnega jezika kot maternega jezika za komunikacijo. Uspešno sta zaključila študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kar je v svetu oseb z izgubo sluha izjemen dosežek. Vogel ustvarja v tehnikah olja in akrila na platnu, doslej pa je imel že štirinajst samostojnih razstav. Poleg tega je prispeval ilustracije kretenj slovenskega znakovnega jezika k številnim publikacijam. Lukan ustvarja in živi v Stražišču pri Kranju. Njegovo likovno ustvarjanje je raznoliko, sega od svinčniških skic do zahtevnejših del, kot so krajine, portreti v različnih slikarskih tehnikah ter karikature. Je tudi ponosen član Likovnega društva Kranj.

Razstavo sta odprla predsednik Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko AURIS Kranj Boris Horvat in župan MOK Matjaž Rakovec, ki je v nagovoru poudaril, da je MOK lani prejela naziv občina po meri invalidov, kar ponazarja predanost izboljševanju pogojev za vse občane. "Ponosni smo na dosežke, kot so klančine za invalide ob občinski stavbi, indukcijska zanka za gluhe in taktilne oznake za slepe. Poleg tega je glasbena šola na Cankarjevi 2 s pomočjo dvigala dostopna tudi invalidom. Naša zaveza za bolj dostopno skupnost se tu ne konča. Nadaljevali bomo z izboljšavami," je dodal Rakovec.

Razstavo je uredila samostojna umetnostna kritičarka Petra Vencelj. Obiskovalci Galerije MOK si jo lahko ogledajo še do petka, 29. septembra 2023.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.