Kranj
41 ogledov

Japonska še bližje kranjskim šolarjem

Zaključno srečanje skupine ljubiteljev japonske kulture v Kranju Arhiv Mestne občine Kranj
V Medgeneracijskem centru Kranj je skupina ljubiteljev japonske kulture organizirala svoje zaključno srečanje. Na dogodek so bili povabljeni župan Matjaž Rakovec ter učenci iz več kranjskih osnovnih šol, ki sodelujejo v mednarodnem projektu dopisovanja s šolami iz daljnega mesta Fukui na Japonskem.

Rado Pintar, vodja skupine in strasten ljubitelj vsega japonskega, je zbrane popeljal skozi zanimive običaje in navade japonskega vsakdanjika, od pozdravnih priklonov do posebnih obredov. Župan Matjaž Rakovec pa je delil sveže vtise s svojega obiska v Fukuiju. "Spoštovanje do sočloveka je na Japonskem tako globoko, da ga čutiš na vsakem koraku," je poudaril Rakovec, kar je še dodatno poudarilo pomen tega medkulturnega srečanja.

Otroci iz osnovnih šol Matije Čopa, Orehka, Janeza Puharja in Franceta Prešerna so sodelovali z vprašanji in se preizkusili v umetnosti izdelovanja origamijev ter uporabi jedilnih palčk. "Takšne priložnosti so neprecenljive. Ne le da otroci spoznavajo drugo kulturo, ampak se učijo sprejemanja različnosti," je dejal župan, ki verjame v moč takšnih izmenjav za vzgojo bolj odprtih in razumevajočih generacij.

Zaključno srečanje skupine ljubiteljev japonske kulture v Kranju | Avtor: Arhiv Mestne občine Kranj Arhiv Mestne občine Kranj

Fukui je mesto, znano po svoji visoki stopnji sreče med prebivalci. Sodelovanje Kranja s tem japonskim mestom ni pomembno le za mednarodne odnose, ampak tudi za turistični razvoj in izmenjavo znanj. Na zaključku dogodka je tako župan Rakovec povabil vse prisotne, da še naprej raziskujejo in cenijo kulturo in tradicijo, saj kot pravi: "Razumevanje in spoštovanje različnosti sta ključna za našo skupno prihodnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.