Kranj
4671 ogledov

Konec poletja le dobimo prvi "Parkiraj in prestopi"

P+R Zlato polje, Kranj Peter Šalamon ŽURNAL24
V Kranju je gradnja prvega P+R parkirišča v zahodni Sloveniji pri koncu.

Gradbena dela z ureditvijo okolice na parkirišču P+R bodo zaključena do konca julija. V pripravi je že dokumentacija za vložitev zahtevka na upravno enoto za izdajo uporabnega dovoljenja, ki bo predvidoma izdano do konca avgusta. Na voljo bo 56 parkirnih mest za avtomobile in pet za motorna kolesa, tam bo tudi postaja za izposojo dvajsetih koles sistema KRsKOLESOM. V zadnji fazi so urejali še zasaditve oziroma ozelenitev na novo vzpostavljenih površin, izvedli montažna dela, zaključili dela v novo postavljeni kolesarnici ter obdelavo betonskih površin. "Cilj investicije je zmanjšati promet v ožjem središču, razbremeniti gosto poseljene površine na Zlatem polju in zagotoviti še dodatna parkirna mesta, zlasti za tiste, ki v Kranj prihajajo na delo ali študij," ob tem izpostavljajo na Mestni občini Kranj.

Že prejšnji teden pa je potekal prestavitev semaforjev v bližnjem križišču. "Prestavitev je bila potrebna zaradi umestitve kolesarske povezave do P+R oziroma do sistema KRsKOLESOM. Mestna občina Kranj bo namreč ob Koroški cesti zgradila tudi dve novi avtobusni postajališči in dvosmerno kolesarsko povezavo do novega parkirišča. Izvedba novih avtobusnih postajališč ter dostopa pešcev in kolesarjev do novega parkirišča P+R sicer ni predmet projekta P+R, je pa eden od bistvenih kriterijev, ki so določeni v Smernicah za vzpostavitev sistema P+R in umeščanje vozlišč P+R v urbanih naseljih. Po terminskem planu bodo vsa dela na tem projektu zaključena septembra 2023," so dodlai na občini.

Obstoječa dvosmerna kolesarska povezava na stičišču Kidričeve ceste in Koroške ceste se bo tako podaljšala na način, da v križišču prečka Koroško cesto in se preko zelenega otoka v križišču usmeri proti lokaciji že zgrajenega platoja za postavitev sistema KRsKOLESOM v območju P+R. Tako bo novo parkirišče P+R Zlato polje imelo neposredno kolesarsko povezavo s središčem in ostalo obstoječo kolesarsko mrežo na območju mestne občine. Poleg prilagoditve prometne signalizacije zaradi umestitve dvosmerne kolesarske povezave v križišču, se bodo izvedle  tudi  taktilne oznake za slepe in slabovidne, semaforji pa bodo opremljeni s tipkami za slepe z najavo pešcev.

Križišče Zlato polje, Kranj, P+R | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.