Kranj
728 ogledov

Kranj kot vzor: Proaktivni pristopi v zaščiti mladih pred zasvojenostjo

droge Profimedia
Kranjski mestni svet se je na aprilski seji seznanil s poročilom o delu Lokalne akcijske skupine (LAS) za preprečevanje zlorabe drog v Mestni občini Kranj za leto 2023.

Kranj nadaljuje z izboljšanjem ukrepov na področju preprečevanja zlorabe drog. LAS za preprečevanje zlorabe drog, ki deluje pod okriljem mestne občine, igra ključno vlogo pri širjenju osveščenosti in zagotavljanju potrebnih virov za boj proti temu naraščajočemu problemu. Bila je ustanovljena leta 1999. Sestavljena je iz predstavnikov otroškega varstva, osnovnih in srednjih šol, mladih, sociale, zdravstva, policije, nevladnih organizacij in mestne uprave, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko zasvojenosti. Deluje predvsem preventivno, zagotavlja usklajenost lokalnih programov preprečevanja zlorabe drog ter osnovnim in srednjim šolam ter vrtcem v MOK zagotavlja sredstva za sofinanciranje preventivnih programov.

V letu 2023 je Kranj ponovno potrdil svoj ugled na področju preventivnih ukrepov. Med najvidnejše dejavnosti spadajo izobraževalni programi v šolah, delavnice in predavanja za starše, ki jih obiskujejo z namenom boljše priprave na soočanje z izzivi zasvojenosti. Te dejavnosti so pridobile visoko oceno zadovoljstva tako med starši kot učitelji, kar kaže na njihovo učinkovitost in pomembnost.

Poleg standardnih programov, je Kranj uvedel tudi inovativne pristope, kot je akcija "Stop zasvojenosti", kjer so mladi preko ustvarjalnih delavnic izrazili svoje poglede na problematiko zasvojenosti. Te aktivnosti ne samo da krepijo zavest mladih o škodljivosti drog, ampak tudi spodbujajo njihovo aktivno udeležbo v skupnostnih prizadevanjih. Za svoje napore je Kranj prejel tudi številna priznanja, med drugim tudi naziv "najbolj varna mestna občina" za leto 2022. Takšna priznanja so potrditev uspešnosti dolgoletnih prizadevanj in prav tako motivacija za nadaljnje delo.

Ključ do uspeha Kranja tiči v stalnem izobraževanju in ozaveščanju. Poudarjajo v LAS za preprečevanje zlorabe drog, sta vzgoja in izobraževanje njihovi najmočnejši orodji v boju proti zasvojenosti. Skozi stalni dialog z mladimi in njihovimi starši gradijo skupnost, ki je odporna proti izzivom sodobnega sveta.

"Zavedamo se, da je preprečevanje zasvojenosti kompleksen izziv, ki zahteva celovit pristop in sodelovanje vseh deležnikov. Ponosni smo na rezultate, ki jih dosegamo in na priznanja, ki potrjujejo, da je Kranj varno mesto. Naše delo bomo nadaljevali s še večjim zagonom, saj želimo Kranju zagotoviti svetlo prihodnost brez zasvojenosti," je povedal župan Matjaž Rakovec in ob tem izrazil svoje zadovoljstvo nad dosedanjim napredkom in predanostjo skupnosti k tej problematiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.