Kranj
614 ogledov

Kranj se zelene spremembe loteva tudi skupaj z občani

Glinokopna jezerca v Bobovku arhiv Zavod za turizem in kulturo Kranj
Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja je postavila temelje za trajnostne spremembe v mestu.

V avli Mestne občine Kranj je potekala Kavarna idej, namenjena oblikovanju zelene prihodnosti Kranja. Dogodek je združil občane vseh generacij in priznane strokovnjake, ki so skupaj iskali rešitve za izboljšanje zelene infrastrukture v mestu. Med sodelujočimi sta bila med drugim priznana klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj in vodja službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib dr. Andrej Verlič. Slednji je orisal nekaj konkretnih primerov, povezanih z dobrim upravljanjem gozdnih površin, usmerjanjem obiska, ureditvijo pešpoti in vzpostavitvijo drevoredov na zasebnih zemljiščih. Kajfež Bogataj pa je predstavila izsledke z urbanega sprehoda za bolj zeleni Kranj.

Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja | Avtor: Lojze Govekar Lojze Govekar

Zeleni cilji za Kranj

Podžupan Mestne občine Kranj, Janez Černe, je izrazil zadovoljstvo nad usmeritvijo letošnjega EKO tedna, ki je v Kranju potekal prejšnji teden in ki je dal prednost zeleni infrastrukturi. "Te cilje bomo dosegli s celo vrsto ukrepov, ki bodo mestu omogočili bolj prijazen razvoj, med drugim tudi na področju zelene infrastrukture," je povedal Černe. Občina je že sprejela Operativni program varstva okolja in je del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, kar dodatno potrjuje zavezanost Kranja k trajnostnemu razvoju.

 

Konkretni predlogi za bolj zeleni Kranj

Osrednji del dogodka je bil namenjen konstruktivnemu pogovoru občank in občanov s strokovnjaki, ki delujejo na področju varstva okolja in upravljanja s prostorom. Diskusija o trajnostnem prometu, vodnih površinah, gozdovih, parkih, vrtovih in biotski pestrosti ter rekreacijskih površinah je potekala ob petih tematskih omizjih. Strokovnjaki in občani so predstavili številne predloge, ki bi lahko pripomogli k večji ozelenitvi mesta in zmanjšanju betonskih površin. Izpostavljena je bila potreba po več urejenih dostopih do vode in vzpostavitvi kolesarskega obroča okrog Kranja za spodbujanje trajnostnega prevoza. Poleg tega so predlagali tudi izboljšave voznih redov javnega prometa ter izrazili željo po več zelenih koridorjih od mesta do okoliških gozdov. "Mesto potrebuje več ozelenitve," pa je poudarila dr. Lučka Kajfež Bogataj, kar bi pripomoglo k boljšemu prilagajanju na podnebne spremembe.

Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja | Avtor: Lojze Govekar Lojze Govekar

Od idej do dejanj

Zbrane ideje, mnenja in predlogi ne bodo ostali samo na papirju. Mestna občina Kranj bo namreč upoštevala mnenja o količini in kakovosti zelene infrastrukture pri pripravi strokovnih podlag za zeleni sistem mesta. Nekatere ideje bodo celo vključene v participativni proračun za leti 2025 in 2026, kar dokazuje, da je sodelovanje občanov ključno tudi za oblikovanje bolj zelene prihodnosti Kranja.z

Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja | Avtor: Lojze Govekar Lojze Govekar

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.