Kranj
1020 ogledov

Kranj spet vabi na kulturne, športne in glasbene užitke

Visit Kranj
Kranj bo tudi to poletje gostil številne dogodke v okviru tradicionalnega Prešernovega poletja.

Kranj bo do septembra ponudil več kot 150 dogodkov, ki bodo privabili obiskovalce iz cele Slovenije in tujine. "Prešerno poletje prinaša resnično nekaj za vsakogar," je ob začetku povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. "Od popularnih koncertov, klasične glasbe, stand-up komedij, do kulinaričnih doživetij – naš program je zasnovan tako, da zadovolji vse generacije. Veselim se koncertov Crvene Jabuke, Magnifica, Gibonnija, Vlada Kreslina in mnogih drugih, ki bodo popestrili poletje v našem mestu."

Osrednji dogodki bodo zagotovo tudi letos koncerti na gradu Khislstein. Nastopili bodo priznani glasbeniki, kot so Nina Pušlar, Dan D, Niet in mnogi drugi. Poleg tega bodo glasbeni večeri pod grajsko lipo ustvarjali intimno vzdušje z nastopi izvajalcev, kot so Maja Keuc, Rudi Bučar trio in Severa Gjurin. "Poletne dogodke v Kranju letos sooblikuje več kot 25 organizatorjev dogodkov," je dejal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. "S ponosom lahko povem, da bo naš program še bolj kvaliteten in raznolik kot v preteklih letih, saj vključuje tudi nove dogodke, kot je recimo baletna predstava."

Novinarska konferenca pred Prešernovim poletjem 2024 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

Eden izmed najbolj priljubljenih dogodkov je zagotovo "Kr' petek je!", ki bo vsak petek do septembra potekal na Glavnem trgu ob vodnjaku. Obiskovalci se bodo lahko sproščeno družili ob hrani in pijači ter uživali v glasbenih ritmih, ki bodo popestrili večere. "Druženje na Glavnem trgu je prava uvertura v brezskrbni vikend," je dejal Malovrh. "Poleg kulinaričnega razvajanja bodo na voljo tudi stojnice z raznoliko ponudbo. Glasbeni mojstri pa bodo poskrbeli za prešerno vzdušje." Poletje v Kranju pa se bo zaključilo z Veliko nagrado Kranja – Memorialom Filipa Majcna, dvodnevnim kolesarskim festivalom za vsakogar L'Etape Slovenia ter festivalom piva in kranjske klobase, ki bodo pritegnili številne obiskovalce.

Organizatorji Prešernovega poletja si prizadevajo tudi za trajnostno izvedbo prireditev. Obiskovalce spodbujajo, naj na dogodke prihajajo peš, s kolesom ali z javnimi prevoznimi sredstvi, s čimer bodo prispevali k manjšemu ogljičnemu odtisu. Na prizoriščih bodo stregli v plastičnih kozarcih za večkratno uporabo ter poskrbeli za ločevanje odpadkov.

"Naša ekipa se je res potrudila, da ustvarimo program, ki bo privabil obiskovalce iz cele Slovenije in tujine," je poudaril Malovrh. "Upamo, da bodo naši dogodki in lepota narave, ki obkroža Kranj, obiskovalcem omogočili nepozabno poletno izkušnjo."

Celoten program poletnega dogajanja v Kranju lahko vidite tukaj.