Kranj
1300 ogledov

Kranj želi postati olimpijsko mesto

Kranjski župan Matjaž Rakovec med prvimi nosilci olimpijske bakle Arhiv Mestne občine Kranj
Sto dni pred začetkom olimpijskih iger v Parizu so v antični Olimpiji, zibelki olimpijskih iger, prižgali olimpijski ogenj. Med prvimi nosilci je bil tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Župana Mestne občine Kranj (MOK) Matjaža Rakovca je na dogodek povabil župan Olimpije Aris Panagiotopoulos. Kranjski župan je bil na slovesnosti eden od prvih nosilcev plamenice, s katero bodo konec julija naznanili začetek olimpijskih iger v Parizu. Med drugim se je v Grčiji srečal s predsednikom Mednarodne olimpijske akademije Isidorosom Kouvelosom in direktorjem Makisom Asimakopoulosom. Prav tako je bil navzoč pri podpisu deklaracije olimpijskega premirja, ki izpostavlja vlogo olimpijskih iger kot simbola miru in enotnosti. Obiskal je še spominsko obeležje Pierra De Coubertina, začetnika in utemeljitelja olimpijskih iger moderne dobe. Kranj, znan tudi kot mesto številnih olimpijcev, dobitnikov olimpijskih kolajn, tako ustvarja nove vezi na področju mednarodnega sodelovanja, ki jih bo v prihodnosti še nadgradil.

"V veliko čast mi je, da sem kot župan Kranja sodeloval pri pomembni olimpijski tradiciji v antični Olimpiji in odtekel svoj del z olimpijsko plamenico. Ob obisku Mednarodne olimpijske akademije je beseda tekla o možnosti ustanovitve tovrstne akademije tudi v Kranju in pridobitve naziva olimpijsko mesto. Kranj je športno mesto in prizadevamo si, da ta status še nadgradimo," je povedal župan.

Kranj pa bo tudi letos gostil slovensko plamenico, ki je že na poti. Gre za projekt Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez ter partnerjev, pokroviteljev olimpijskega gibanja in agencije Sport Media Focus. Plamenica bo tako do sredine julija obiskala vseh 212 slovenskih občin. V Kranju se bo ustavila 14. maja.

Kranjski župan Matjaž Rakovec med prvimi nosilci olimpijske bakle | Avtor: Arhiv Mestne občine Kranj Arhiv Mestne občine Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.