Kranj
765 ogledov

Kranj želi ves lokalni prevoz opraviti z energijo sonca

Župan Matjaž rakovec na obisku v Novem Sadu, Electric Vehicle Days – Race for the e-Future arhiv Mestna občina Kranj
Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec se je udeležil dogodka Electric Vehicle Days – Race for the e-Future v Novem Sadu.

Župan MOK Matjaž Rakovec je na dogodku Electric Vehicle Days sodeloval v razpravi na temo pametnih mest v prihodnosti. Med drugim sta bila tudi župana Novega Sada in Trebinja, Milan Đurić in Mirko Ćurić. Predstavili so predvsem izkušnje, ki jih imajo pri vzpostavljanju pametnega mesta in pametnih mobilnostnih rešitev na domačih tleh, kako uspešni so pri tem, na katere izzive so naleteli pri izvajanju, načrtovanju ali financiranju projektov s tega področja, navedli primere dobre prakse in podobno. V razpravo so vključili tudi predstavnike družb Telekom Srbija, Microsoft in Schneider Electric, ki so vodilni, ko gre za rešitve in tehnologije, ključnih za vzpostavljanje pametnih mest.

Župan Rakovec, ki je v Novi Sad pripotoval prav z električnim avtom, je udeležencem predstavil, kako v Kranju zadnja leta intenzivno krepijo trajnostno mobilnost, ki prebivalcem in obiskovalcem nudi, da po mestu in okolici potujejo na okolju prijazen način, kot med drugim z uporabo javnega prometa, ki bo v prihodnje še bolj elektrificiran oziroma ga bo gnal tudi vodik, z izposojo kolesa ali e-avtomobila, pri čemer je cilj, da pogonska energija prihaja iz obnovljivih virov.

Glede na izhodiščno temo EV Days je tako dobršen del namenil prav predstavitvi projekta Električna mobilnost v MOK, s katerim poleg menjave voznega parka javnih zavodov z e-vozili vzpostavljajo tudi sončne elektrarne na strehah javnih ustanov, da proizvajajo energijo za lastne potrebe in potrebe e-vozil ter hranilnike viškov. "Naša želja je, da se ves lokalni prevoz – ljudi in tovora – opravi z energijo sonca, zato bomo k postavljanju sončnih elektrarn spodbujali tudi lastnike individualnih hiš. Treba je obrniti trend in število osebnih vozil na fosilna goriva zmanjšati, kolikor je možno, pogoj za to, pa je seveda tudi kakovosten javni prevoz in razširjena mreža izposoje vozil, na čemer že in še bomo res aktivno delali," je izpostavil Rakovec. Med drugim so razpravljali tudi o javnih garažnih hišah v mestu, čemur kranjski župan ni naklonjen. "Ne prinašajo nič dobrega, saj ljudje potem še bolj množično prihajajo z avtomobili v mesto in marsikje je to eden glavnih razlogov za prometne zastoje," je še dodal Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.