Kranj
70 ogledov

Kranjci še vedno veliko berejo

Mestna knjižnica Kranj Marjanca Hanc
Četrtina prebivalcev Kranja in okoliških občin je članov knjižnice, 60 odstotkov prebivalcev pa knjižnične storitve uporablja, ne glede na to ali so člani ali ne. Izposoja gradiva tako kot v vseh knjižnicah pada, še vedno pa Kranjčani veliko berejo. Vsak član knjižnice si je lani izposodil 42 enot gradiva: če to razdelimo na vse prebivalce, pomeni, da si vsak letno izposodi 11 enot, kar je v evropskem vrhu.

Zaradi razglasitve epidemije bolezni covid-19 je bila Mestna knjižnica Kranj zaprta od 13. marca do 4. maja. Kljub temu je bilo gradivo mogoče naročiti in ga prevzeti pred knjižnico ali pa so ga knjižničarji poslali po pošti. Tudi zdaj knjižnica še vedno deluje okrnjeno: zaprta je časopisna čitalnica, onemogočena je uporaba javnih računalnikov, vrnjene knjige morajo v karanteno. Odpoved dogodkov za otroke in odrasle, odpoved izobraževanj, zaprte čitalnice in računalniška mesta ter odpovedana bralna srečanja je uporabo knjižnice zmanjšala za tretjino. Kljub temu je bila izposoja gradiva poleti skoraj enaka kakor lani.

Močno se je povečala uporaba gradiva, dostopnega na daljavo, prebiranje časnikov in revij na portalu PressReader naraslo kar za devetkrat, izposoja e-knjig na portalu Biblos za štirikrat, otroci so radi reševali uganke in kvize na portalu Modri pes. Knjižnica po novem svojim članom omogoča tudi poslušanje zvočnih knjig preko aplikacije Audibook.

Že več let si v Mestni knjižnici Kranj z novimi storitvami prizadevajo pritegniti tiste, ki ne prihajajo v knjižnico. Lani so več pozornosti namenili priseljencem in družinam. Ena od večjih ovir pri vključevanju v družbo je namreč slabo znanje slovenščine. Lani so imeli na tečaju slovenščine za tujce kar 630 udeležencev. Dodali so tudi konverzacijska srečanja za utrditev pogovornega jezika in začeli testno izvajati delavnice družinske pismenosti.

Kranjci bomo skupaj brali

V nacionalnem mesecu branja, ki poteka od 8. septembra do 11. oktobra, pripravljajo v Kranju niz dogodkov pod naslovoma Beremo skupaj in Kranjci smo se zbrali, da bomo skupaj brali. V vseh enotah Mestne knjižnice Kranj bodo pripravljali srečanja, na katerih se bodo bralci lahko pogovarjali o prebranih knjigah. Na Ljudski univerzi Kranj pa bo denimo Primož Vodnik predstavil najljubše stripe, Polona Žagar slovenske pravljice, Fani Šter in Mojca Rozman pa najstarejše ljudske pesmi. Posebna je bralna akcija, s katero bodo do 3. decembra spodbujali bralce k prebiranju del slovenskih avtorjev.

V okviru meseca branja si bo v Globusu mogoče od 15. septembra do 15. oktobra ogledati razstavo z naslovom Tri žlahtne Gorenjke: Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer, načrtovan pa je tudi pogovor o treh Kranjčankah. Helena Stupan, rojena pred 120 leti, je bila prva slovenska doktorica arheologije, germanistka in profesorica na univerzi, Helena Puhar, rojena pred 100 leti, je bila pedagoška svetovalka, pisateljica in urednica. Neža Maurer pa je slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka, urednica in pedagoginja, ki bo decembra praznovala 90 let. Vsem trem je bila skupna zavzetost, humanizem, omika ter izjemno prizadevanje za izobrazbo, napredek in kulturni razvoj slovenske družbe. Pogovor z njihovimi potomci načrtujejo v Mestni knjižnici Kranj 15. septembra ob 19. uri.

Nov skupni portal Obrazi slovenskih pokrajin

Mestna knjižnica Kranj je nosilka projekta združevanja slovenskih regijskih biografskih leksikonov. Biografije znanih Slovencev in Slovenk, do sedaj objavljene v regijskih leksikonih Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si, Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si, so nedavno v sodelovanju z drugimi osrednjimi območnimi knjižnicami in ministrstvom za kulturo združili v nov portal Obrazi slovenskih pokrajin – spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu. Med drugim je novi portal nadomestil tudi dosedanji leksikon znanih gorenjskih osebnosti Gorenjci.si, ki ima po novem znotraj združenega leksikona svojo stran z naslovom https:// www.obrazislovenskihpokrajin.si/gorenjci/. Na novem portalu so knjižničarji zbrali že več kot 6000 zanimivih življenjskih usod osebnosti, ki so zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti.

Mestna občina Kranj je prejemnik certifikata Branju prijazna občina in podpira različne programe spodbujanja branja v knjižnici in v drugih organizacijah. Skupaj s partnerji, med katerimi je tudi Mestna knjižnica Kranj, je nosilka vsakoletne akcije »Kranjci smo se zbrali, da bomo skupaj brali«. Za inovativne pristope na področju bralne kulture je knjižnica lani prejela nagrado Mestne občine Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.