Kranj
1626 ogledov

Kranjska iskrica bo nudila različne segmente udobja za vse generacije

Gradbena dela novega naselja Kranjska iskrica, november 2023 Janez Černe
V Kranju so z zasaditvijo prvega drevesa simbolično počastili začetek izgradnje soseske Kranjska iskrica.

Kranjska iskrica je nova urbana stanovanjska soseska v mestu Kranj, ki ponuja kakovosten in miren način bivanja, hkrati pa zagotavlja tudi možnosti za dinamičen odziv, ki ga od vseh nas pričakujejo trendi in vsakdanji izzivi. Investitor je podjetje Emeco nepremičnine, ki je povezan s kranjskim Iskraemecom. Gradnja prve faze, ki je z zemeljskimi deli sicer stekla že spomladi, naj bi trajala okoli dve leti, pri čemer, kot so snovalci projekta povedali na predstavitvi projekta decembra lani, upajo, da bodo lahko kontinuirano nadaljevali z drugo fazo.

Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj | Avtor: AR3DE in Protim Ržišnik Perc AR3DE in Protim Ržišnik Perc

Na približno 30.000 kvadratnih metrov površin na degradiranem območju nekdanjih mlekarn bo zraslo deset večstanovanjskih objektov. "Tukaj bomo v prvi fazi zgradili dve 269 stanovanj, od tega bo 57 varovanih, ostala pa klasična. Do sedaj smo prodali že okrog polovico stanovanj. Ta stanovanja bodo vseljiva čez približno 26 mesecev," je med drugim povedal Oktavijan Aram, direktor podjetja Emeco nepremičnine. Celotno sosesko bodo sestavljali tudi živilska trgovina, dva poslovna prostora za storitveno dejavnost in garažna hiša s 387 parkirnimi mesti. Med vsemi stanovanjskimi objekti v notranjosti naselja se bo prelival javni prostor v zelenju, poln intimnih kotičkov, prostorov za varno igro otrok, prostorov za srečevanje in na obrobju tudi prostorov za športne dejavnosti. Zagotovljena bodo tudi parkirišča za obiskovalce, uporabnike trgovine in polnilnice za električna vozila.

"Ena mojih prvih obljub leta 2018 pred volitvami je bil slogan: Delaj in živi v Kranju. Sedaj se bo to tudi uresničilo, saj bomo dobili nova stanovanja, tudi varovana. To je tudi velik izziv za Mestno občino Kranj. Občina bo namreč morala poskrbeti za nove prostore za vrtce in šole, tako bomo v okolici prilagodili investicije. Torej, lepo je videti gradbišče, ob tem pa moram izpostaviti tudi cestni projekt med toplarno in nakupovalnim centrom, kjer bo sedaj urejeno krožišče, kar je tudi eden od pogojev, da Kranjska iskrica dobi uporabno dovoljenje," pa je med drugim povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Investitor je pri pripravi projekta sodeloval z Mestno občino Kranj, da bi bila nova soseska usklajena z občinskimi prostorskimi načrti. Občina in investitor sta skupaj objavila tudi natečaj, na katerem je bila izbrana rešitev projektantskega biroja Ržišnik Perc, ki je območje razdelilo na stanovanjski del in na del, ki bo s trgovskim in poslovnim programom deloma javen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.