Kranj
4943 ogledov

Kranjska občina dobila pravnomočno gradbeno dovoljenje v poslovni coni Hrastje

Poslovna cona Hrastje, Kranj Peter Šalamon ŽURNAL24 Poslovna cona Hrastje
Mestna občina Kranj je prejela pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo javne komunalne infrastrukture v poslovni coni Hrastje in rekonstrukcijo ceste od naselja Hrastje do glavne ceste Šenčur–Kranj.

V poslovni coni Hrastje, ki se nahaja v bližini avtocestnega priključka Kranj vzhod, trenutno deluje 19 poslovnih subjektov. Gre za edino poslovno cono v Mestni občini Kranj (MOK), ki ima možnost večje širitve. Na občini so trenutno v fazi priprave projekta za izvedbo, ki bo podlaga za pripravo razpisa za izbor izvajalca del. Začetek gradnje načrtujejo poleti 2024, trajala pa naj bi največ dve leti.

Cilj MOK je ustvariti poslovno cono kot pilotno območje, skladno s celovitim upravljanjem, načeli trajnostnega razvoja in misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Osredotočili se bodo na povezovanje podjetij v coni, za katero bo skrbel skupni upravljalec. S širitvijo poslovne cone bodo uredili cestno omrežje s pločniki in kolesarskimi površinami. Vzpostavili bodo zelenice in zelene otoke. Na okolju prijazen način bodo uredili kanalizacijo odpadne padavinske vode z javnih površin in kanalizacijo odpadnih komunalnih voda s črpališčem ter vodovod. Cono bodo opremili s pametno javno razsvetljavo. Gradili bodo na povečanju energetske samozadostnosti in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Širitev poslovne cone je pomembna pridobitev za celotno občino. Ustvarila bo nova delovna mesta. Ker se nahaja zunaj strnjenega naselja, ne bo motila prebivalcev, prav tako ne bo dodatne prometne obremenitve v naselju Hrastje, saj bo glavni promet potekal po glavni cesti Šenčur–Kranj. Vrednost celotne investicije znaša 15 milijonov evrov, vključno z nakupi zemljišč, vso dokumentacijo in ostalimi stroški. MOK je zaprosila za sofinanciranje iz državnega proračuna iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 1,3 milijona evrov.

"Poslovna cona Hrastje je največji razvojno-investicijski projekt MOK v zadnjih desetletjih. To je edina cona, ki ima možnost večje širitve. Zato je to za nas zelo pomemben mejnik. Zanimanje za komunalno opremljena zemljišča je veliko, saj je po nam znanih podatkih polovica zemljišč že prodanih. Že jutri bomo začeli sestankovati z investitorji, lastniki zemljišč," je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.