Kranj
58 ogledov

Kranjski gozdarji bodo Teden gozdov obeležili na Joštu

gozd sonce Profimedia Fotografija je simbolična.
Teden gozdov bo v Kranju zaznamovala prireditev "Šumeči gozdovi Jošta".

Zadnji teden v maju je v Sloveniji Teden gozdov. Letošnje leto je še posebej pomembno, saj Zavod za gozdove Slovenije praznuje 30 let svojega obstoja. Pod geslom "Sonaravno upravljanje z gozdovi skozi čas in z inovacijami podprto prilagajanje podnebnim spremembam" bo po vsej državi potekalo veliko dogodkov in prireditev.

Eden izmed dogodkov Tedna gozdov bo prireditev "Šumeči gozdovi Jošta", ki jo organizira območna enota Kranj Zavoda za gozdove Slovenije. Dogodek bo potekal 24. maja 2024 med 11.00 in 16.00 uro na glavni poti na Jošt, kjer bodo gozdarji, naravovarstveniki, taborniki in številni drugi deležniki predstavili svoje aktivnosti in doprinos k varovanju gozdov. Prireditev bo zajemala tri ključne teme: varstvene izzive gozdov v luči podnebnih sprememb, pravila obnašanja v gozdu ter vplive prekomerne rekreacije na divjad. Gozdarji bodo obiskovalcem predstavili izzive, ki jih prinašajo vremenski ekstremi, škodljivci in bolezni, ter kako se s temi izzivi spopadajo. Prav tako bodo govorili o gozdnem bontonu, kar vključuje pravila obnašanja v gozdu, nabiralništvo in smetenje. Posebna pozornost bo namenjena vplivom nočne rekreacije na divjad in gospodarjenju lastnikov z gozdovi.

"Šumeči gozdovi Jošta" je zasnovan kot dogodek, ki vključuje različne deležnike, od lastnikov zemljišč, tabornikov, skavtov, planincev do naravovarstvenikov in kulturnovarstvenikov. Namen dogodka je spodbuditi sodelovanje med različnimi skupinami in posamezniki, ki so kakorkoli povezani z naravo, ter tako prispevati k boljšemu odnosu do narave. Dogodek se tesno prepleta tudi z Operativnim programom varstva okolja in Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, v katero je Evropska komisija leta 2022 izbrala Mestno občino Kranj. Z vrsto inovativnih in trajnostnih ukrepov, med drugim tudi na področju zelene infrastrukture, skrbijo za bolj prijazen razvoj mesta. Prizadevajo si za boljše upravljanje, vzdrževanje in širjenje gozdnih površin.

Jutrišnja prireditev "Šumeči gozdovi Jošta" je sicer namenjena vsem pohodnikom na Jošta. Ob poti bodo postavljene informacijske točke, kjer se bodo pohodniki lahko ustavili in izvedeli več o različnih temah. Organizatorji verjamejo, da bo prireditev z leti postala še bolj zanimiva in dodelana, pridružili pa se bodo še številni drugi deležniki, ki letos zaradi različnih vzrokov ne morejo sodelovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.