Kranj
3250 ogledov

Kulinarika je bila v Kranju spet vrhunska!

Kranjska dolga miza 2023, Kranj, grad Khislstein Zavod za turizem in kulturo Kranj
V četrtek, 7. septembra 2023, je grajsko dvorišče Khiselstein zavzela kulinarika. Kranjska dolga miza, ki je bila letos že tretjič, je poleg sestavin, pridelanih v Kranju in okolici, v ospredje postavila še uspešne gastronomske zgodbe, tesno povezane z gorenjsko metropolo.

Jedi za sto gostov so v četrtek ustvarili kranjski chefi Aleš Kristan (Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc), Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) in Tomaž Polenc (Restavracija in kavarna Brioni). Pridružila sta se jima še Igor Jagodic (Restavracija Strelec – ena Michelinova zvezdica) in Jorg Zupan (Obedovalnica Aftr, Bistro Breg). Oba sta bila rojena v Kranju in sta tudi zdaj, ko že vrsto let delata v Ljubljani, tesno povezana z največjim gorenjskim mestom. Pri strežbi, pripravi in zasnovi dogodka, ki poudarja povezovanje, lokalne sestavine in kratke dobavne verige, so sodelovale še ekipe Gostilne Rekar, Gostilne Lakner, Bistroja Sonet in Doma na Joštu.

Kranjska dolga miza 2023, Kranj, grad Khislstein | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Tudi letos je imel dogodek dobrodelno noto, saj je zeleni partner, podjetje Žito, kranjski enoti Centra za socialno delo Gorenjska priskočil na pomoč s prehranskimi paketi za 70 posameznikov. Urška Repar Justin, direktorica Centra za socialno delo Gorenjska, je ob tem zagotovila, da bodo šle košarice dobrot v prave roke. Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, je bilo letos zanimanje gostov za kulinarični dogodek izjemno. Hkrati je poudaril, da v Kranju spodbujajo uporabo lokalne in na ekološki način pridelano hrane v javnih zavodih. Omenil je tudi pomen kakovosti kranjske vode iz pipe, ki je po mnenju strokovnjakov ena najboljših na svetu, ter dodal, da je Kranj letos postal evropska destinacija odločnosti 2023 tudi zaradi zelenega kulinaričnega dogodka Kranjska dolga miza.

Kranjska dolga miza 2023, Kranj, grad Khislstein | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Tudi Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, se je iskreno zahvalil vsem, ki so že tretje leto zapored ustvarili vrhunsko gurmansko doživetje. Poudaril je, da se na Zavodu za turizem in kulturo Kranj trudijo tudi vse ostale dogodke pripraviti na trajnostni način. Prof. dr. Janez Bogataj pa je v krajšem nagovoru podčrtal pomen samooskrbe in težnje k čim krajšim dobavnim verigam. Omenil je, da se svetovna kulinarika danes razvija v dve smeri, in sicer ena poudarja avtorske kuhinje, druga se naslanja na lokalno in regionalno prehransko kulturo. V to, nazadnje omenjeno smer, bi po Bogatajevem mnenju lahko uvrstili tudi Kranjsko dolgo mizo, ki spoštuje samooskrbo, kratke dobavne verige, štiri letne čase in sodobno interpretacijo prehranske dediščine.

"Vzdušje je bilo izjemno. Veseli me, da sta se kranjskim gostincem tokrat pridružila Igor Jagodic in Jorg Zupan. Lahko rečem, da sta vsem, ki smo kuhali, dala dodatno motivacijo in mislim, da smo z njuno pomočjo naredili korak naprej. Skratka: skupaj smo naredili nekaj res lepega," pa je po dogodku povzel chef Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof). Poleg gostincev so se na dolgi mizi predstavili tudi izbrani kmetovalci iz Kranja in okolice, ki so na domačijah pridelali oziroma predelali sestavine za postrežene jedi. Zraven dobrot z omenjenih domačij so chefi uporabili še sestavine z ostalih kmetij, ki jih najdemo v Kranju in okolici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.