Kranj
1990 ogledov

Lepotica sredi mesta bo zaščitena

reka Kokra Profimedia
Po več kot 40 letih sprememba odloka o Kanjonu reke Kokre.

Svetnice in svetniki so se na prvi letošnji seji seznanili s projektom misije 100 podnebno nevtralnih pametnih mest ter sistemom mestne kartice CeKR. Sprejeli so odlok o naravnem spomeniku Kanjon reke Kokre, odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta postavitve sončnih elektrarn na mestnih površinah in stavbah, spremenili so odlok o javno-zasebnem partnerstvu za energetsko sanacijo javnih objektov v lasti Mestne občine Kranj (MOK), potrdili elaborat o storitvah in cenah 24-urne dežurne pogrebne službe, sprejeli sklep o načinu in pripravi višine sredstev za participativni proračun za leti 2025 in 2026 ter dali soglasje k ceni storitve pomoči družini na domu. Imenovali so tudi člane sveta Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Novi temelji za zaščito in razvoj Kanjona reke Kokre

Med pomembnejšimi sklepi je sprejetje odloka o Kanjonu reke Kokre. Trenutno veljaven odlok o razglasitvi starega mestnega jedra Kranj za kulturni in zgodovinski spomenik iz leta 1983 je zastarel in pomanjkljiv. Zato je MOK pripravila nov Odlok o naravnem spomeniku Kanjon reke Kokre, ki so ga mestni svetniki in svetnice tudi sprejeli. Njegov dolgoročni namen je varstvo naravnih vrednot sredi mesta, ohranjanje geoloških ter geomorfoloških lastnosti in biotske raznovrstnosti, hkrati pa je odlok podlaga, da bomo meščanom in turistom lahko ponudili kakovostno izkušnjo kanjona s sonaravnim urejanjem in vzdrževanjem primerne infrastrukture.

Financiranje upravljanja in izvajanje skrbniške pogodbe bo naloga Mestne občine Kranj, ki jo bo večinsko urejala s pomočjo že obstoječih sredstev za urejanje kanjona Kokre in pridobljenih sredstev Evropske unije. Naloge varstva narave pa prevzema kranjska enota Zavoda za varstvo narave. Glede tega sta MOK in Ministrstvo za naravne vire in prostor podpisali dogovor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.