Kranj
366 ogledov

Letos so v ospredju energetske sanacije šol in vrtcev

Osnovna šola Franceta Prešerna Kranj arhiv OŠ Franceta Prešerna Kranj
Mestna občina Kranj v času poletnih počitnic tudi letos izvaja številne investicije v okviru vzdrževanja šolskih in vrtčevskih objektov.

Mestna občina Kranj (MOK) tudi letos med poletnimi počitnicami izvaja redna vzdrževalna dela na šolah in vrtcih ter večje investicije, ki jih je med šolskim letom težko izpeljati, saj zahtevajo daljše časovno obdobje za izvedbo. Na Osnovni šoli (OŠ) Franceta Prešerna Kranj poteka sanacija strehe v vrednosti dobrih 560.000 evrov, istočasno bodo položili nov parket v telovadnici. Dela potekajo po načrtih. Končana bodo predvidoma z novim šolskim letom.

Sanacija strehe OŠ Franceta Prešerna Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Sanacija telovadnice OŠ Franceta Prešerna Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

V okviru investicijskega vzdrževanja izvajajo dela še na OŠ Orehek, kjer poteka sanacija steklenega nadstreška pred vhodom v šolo in ureditev preboja iz igralnice vrtca na igrišče. V OŠ Jakoba Aljaža poteka sanacija zamakanja v kuhinji šole in predelava fiksnih oken. Na OŠ Matije Čopa pa sanirajo sanitarije in izvajajo napeljave tople vode v učilnice.

Energetske sanacije izvajajo na številnih šolah in vrtcih. Na OŠ Orehek Kranj – Podružnična šola Mavčiče tako poteka prenova ogrevalnega sistema in razsvetljave. Vrtec Čebelica dobiva prenovljen stavbni ovoj, sanirajo pa tudi okna in vrata, toplotno izolacijo stropa podstrešja, prenovo ogrevalnega in prezračevalnega sistema ter razsvetljave, vgradili bodo termostatske.

Energetska sanacija vrtca Čebelica Kranj | Avtor: Janez Černe Janez Černe

V Vrtcu Čira Čara poteka toplotna izolacija stropa podstrešja, prenova ogrevalnega sistema in razsvetljave ter vgradnja termostatskih ventilov. Vrtcu Mavčiče čaka prenova stavbnega ovoja, sanacija oken, toplotna izolacija stropa podstrešja, prenova ogrevalnega sistema, vgradnja termostatskih ventilov in prenova razsvetljave. Vrtec Čenča  pa dobiva prenovo ogrevalnega sistema, vgradnjo termostatskih ventilov in prenovo razsvetljave. Nekdanja trgovska šola bo dobila prenovljen stavbi ovoj, poleg tega pa poteka še sanacija oken in vrat, toplotna izolacija stropa podstrešja, prenova ogrevalnega sistema in razsvetljave, vgradnja termostatskih ventilov ter vgradnja senčil. V vseh šolah in vrtcih, kjer potekajo energetske sanacije, pa bodo poskrbeli še za energetsko upravljanje.

Energetska sanacija nekdanje trgovske šole v Kranju | Avtor: Janez Černe Janez Černe

Na OŠ Simona Jenka se je med sanacijo pokazala potreba, da se preveri določene statične elemente v telovadnici. MOK se je ob tem preventivno odločila, da zaprosi Vojašnico Petra Petriča Kranj za morebitno začasno uporabo njihove telovadnice za pouk športne vzgoje ob začetku novega šolskega leta. Energetska sanacija na ostalem delu šole sicer poteka nemoteno, po načrtih. Ta vključuje prenovo stavbnega ovoja, sanacijo oken in vrat, senčila, toplotno izolacijo stropa podstrešja, prenovo ogrevalnega sistema in razsvetljave, vgradnjo termostatskih ventilov in energetsko upravljanje.

Energetska sanacija OŠ Simona Jenka Kranj | Avtor: Janez Černe Janez Černe

Za postavitev fitnesa na prostem bodo bogatejši pri OŠ Matije Čopa, in sicer v okviru participativnega proračuna v Krajevni skupnosti (KS) Bratov Smuk, in pri OŠ Janeza Puharja, gre za investicijo KS Center. Iz sredstev participativnega proračuna bodo pokrili preplastitev košarkarskih igrišč pri OŠ Stražišče, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Franceta Prešerna – Podružnica Kokrica in OŠ Predoslje. Poleg vsega tega pa bodo med poletnimi počitnicami izvajali tudi manjša vzdrževalna dela, ki jih pokrijejo šole same. Gre za beljenje učilnic, čiščenje notranjih in zunanjih površin, nujne nabave šolskega pohištva, opreme, knjig, računalnikov in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.