Kranj
287 ogledov

Med kranjskimi gimnazijci ne manjka besednih umetnikov

Literarni zbornik Lu*čka. Gimnazija Kranj Letošnji literarni zbornik kranjskih gimnazijcev, Lu*čka, je poln literarnih umetnin.
Že peta knjižica literarnega zbornika kranjskih gimnazijcev, letos poimenovana Lu*čka, je pričakala svoj izid. Ta je bil zaradi pandemije nekoliko prestavljen, pomemben dogodek pa je bil v prostorih kranjske gimnazije obeležen z recitalom izbranih del Brez zagovorov. Letos je v zborniku svoj pečat pustilo 24 dijakov in dijakinj kranjske gimnazija in gostujoča bivša gimnazijka.

Že peti izdani literarni zbornik kranjske gimnazije

Umetniška pot kranjskih piscev se je začela pred šestimi leti, ko so na Gimnaziji Kranj prvič uspešno zasnovali literarni zbornik dijakov. Letošnji z naslovom Lu*čka z devetnajstimi proznimi deli in triinštiridesetimi pesmimi je tako že peti po vrsti, sledi pa zbornikom izpred prejšnjih let, naslovljenimi s Kava, Piškotki, Surovi in Vnetljivo.

Vsako leto so bili k sodelovanju vabljeni vsi dijaki, letos jih je sodelovalo 24, poleg njih je štiri pesmi prispevala še bivša dijakinja Eva Poklukar, že maturantka – med dosežki mladih piscev so številni opaženi tudi že v strokovni javnosti. Gonilni stroj ustvarjanja in spodbuda zanj je dijakom z vsaj malo pisateljske žilice namenjen krožek ustvarjalnega pisanja, ki že nekaj let deluje pod mentorstvom profesorice in urednice zbornika Bernarde Lenaršič.

Poljubna tema, ki dela splete v literarno mrežo

Tema zbornika, povezujoča se z naslovom, je vsako leto dovolj odprta, da piscem pušča nekaj svobode, a vseeno zavezujoča, da se lahko dela vendarle spletejo v literarno celoto. V letošnjem zborniku je najti najrazličnejše verzne in prozne oblike: »Literatura je tudi izraz mladostne energije in stisk; oblikovno in tematsko pa je pravzaprav zelo raznovrstna,« pojasnjuje Bernarda Lenaršič, urednica zbornika. »Pesmi so svobodnih oblik, vedno pa se med ustvarjalci najdejo tudi ljubitelji haikuja in sonetov. Tematsko je dosti bivanjskih in ljubezenskih, pa tudi družbenokritičnih in poetoloških pesmi. Prozni del ponuja največ črtic in kratkih zgodb, teme pa so podobne kot pri pesništvu, čeprav se občasno najdejo tudi ljubitelji fantazije in znanstvene fantastike.«

Zadnja leta skuša mentorica v proces oblikovanja zbornika vključiti tudi kakšnega starejšega dijaka krožka – letos ji je pri delu pomagala dijakinja Hana Bujanović Kokot, ki je tudi sama našla navdih za številne odlične literarne umetnine in v zborniku pustila svoj pečat: »Mislim, da vsak najde navdih drugje, prav to je čar ustvarjanja. V raznolikosti iskanja, odkrivanja in zapisovanja. Navdih, ki se skriva v zraku, vdihu, vzkliku, prepovedi, tišini … prav ta je oblikoval zbornik, s katerim sem dobila priložnost literaturo videti tudi z drugačne perspektive,« nam je zaupala Hana. Da je lahko oblikovala delo tudi s sourednikovanjem, jo navdaja z občutkom odgovornosti: »Imeti zaupanje avtorjev, ki so ta zbornik sooblikovali, doda branju njihovih del nek nov pridih, občutek intime in hkratne odgovornosti,« ugotavlja.

Spodbuda za nadobudne ustvarjalce

Izid kakovostnega zbornika, v katerem ne manjka najrazličnejših kvalitetnih del, spodbuja tudi nove pisce, ki sedijo v klopeh kranjske gimnazije, da pristopijo k pisanju, razlaga mentorica ustvarjalnega krožka: »Želim si, da v zbornik vključimo čim več dobrih avtorjev, ki se skrivajo v klopeh, pa je literarni zbornik morda sprožilec, da poiščejo svoje občinstvo in krog, v katerem se bodo morda kalili še naprej.«

Dijaki in dijakinje, ki so poezijo in prozo prispevali v zborniku, so Julija Benedik Markovič, Hana Bujanović Kokot, Taja Dagarin, Jaka Florjančič, Neja Jeraj Sedej, Neža Kejžar, Izabela Letonja, Jona Levar, Lara Lukančič, Kaja Magovac, Lara Mayland, Anara Nemanič, Brina Nemanič, Miha Persyn, Helena Potočnik, Martina Potočnik, Brina Robinik Kobal, Tinkara Roblek, Eva Ručigaj, Pika Rupar, Domen Sajovic, Tina Sgerm, Oskar Šubic, Žan Žnidar in gostujoča Eva Poklukar. Literarni zbornik so dopolnile še ilustratorke Neža Kočevar, Klara Stariha, Varvara Titova in Živa Zidar pod mentorstvom Nataše Kne, nato pa je romal še v roke oblikovalca Jerneja Kejžarja in lektorice prof. Janje Perko.

Prav tovrstni krožki in podobne interesne dejavnosti učijo mlade spoznavanja, učenja kritike, ustvarjanja in branja, ob tem pa ti razvijajo svoje talente, nekateri morda celo odkrijejo, česa si v življenju želijo početi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.