Kranj
287 ogledov

Med najboljšimi trajnostnimi zgodbami tudi človeška ribica v Kranju

Anže Krže/Mediaspeed
Info center SOS proteus Kranj se je uvrstil med sto zelenimi top zgodbami.

"V veliko veselje in ponos nam je, da se je kranjska turistična atrakcija Info center SOS proteus z zgodbo 'With Proteus we share dependance on drinking water' uvrstila med Green destinations Top 100 Stories," so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj. V Talinu, na slovesni uradni razglasitvi, je nagrado prevzel župan Mestna občina Kranj Matjaž Rakovec.

Na izboru, ki ga vsako leto organizira mednarodna organizacija GreenDestinations, je s svojimi najboljšimi trajnostnimi zgodbami v ospredje postavljenih 100 destinacij z vsega sveta, ki aktivno pristopajo k odgovornemu razvoju turizma in skrbijo za ohranjanje naravnega in družbenega okolja z inovativnimi projekti. Kot takšnega je Info center SOS proteus za izbor Top 100 Stories prijavil Zavod za turizem in kulturo Kranj skupaj s Tular Cave Laboratory  - Jamski laboratorij Tular. Slednji je tudi idejni pobudnik, strokovna podpora ter upravljalec in razvijalec Info centra SOS proteus.

Med najboljšimi trajnostnimi zgodbami tudi človeška ribica v Kranju | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Informacijski center SOS proteus je namenjen zvedavim obiskovalcem. Skozi informacijske table ter video predstavitve raziskovalci izobražujejo in ozaveščajo o pomenu varovanja človeške ribice in virov podzemne vode, od koder v Sloveniji načrpamo 99 % pitne vode. Z živo zgodbo človeške ribice se obiskovalec sreča ob ogledu velikih akvarijev. Prvič od kar prikazujejo človeške ribice javnosti, so na ogled živali, rešene izven jam po poplavah, kjer sicer ne morejo preživeti. Prikazovanje je človeški ribici prijazno, na podlagi 60-letnih izkušenj Jamskega laboratorija Tular. Kot prvi tovrstni center na svetu uvaja tudi spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice, tako bivalne razmere pomagajo izboljševati tudi obiskovalci. Z ogledom Informacijskega centra SOS proteus so obiskovalci tudi neposredni podpornik človeške ribice. Zavod Jamski laboratorij Tular namreč vsa zbrana sredstva vlaga v raziskovanje in varstvo človeške ribice. Obiskovalci si lahko ogled rezervirajo tukaj.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.