Kranj
127 ogledov

Minister Poklukar: "Naredili bomo vse, da bo Slovenija še naprej varna država."

Kranj arhiv Zavod za turizem in kulturo
Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru je skupaj z Mestno občino Kranj, ob podpori Skupnosti občin Slovenije, slovenske policije in Agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost v Kranju pripravila 9. Nacionalno konferenco o varnosti v lokalnih skupnostih.

Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru varnost v lokalni skupnosti proučujejo v okviru Programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih, ki od leta 2015 v sodelovanju s slovensko policijo, občinami in drugimi organizacijami organizira nacionalno konferenco o varnosti v lokalnih skupnostih. Letos so tako v Kranju pripravili 9. Nacionalno konferenco o varnosti v lokalnih skupnostih, ki jo je Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru organizirala skupaj z Mestno občino Kranj, ob podpori Skupnosti občin Slovenije, slovenske policije in Agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost. Letošnja konferenca je predstavljala dobre prakse, aktualne teme in raziskovanje varnosti v lokalnih skupnostih v zadnjem desetletju.

Kot je v uvodnem nagovoru izpostavil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, je varnost v Sloveniji na visoki ravni. Pojasnil je, da pojav kriminalitete na določenem območju poveča trenutni negativni odziv javnosti. "V zadnjih mesecih se o varnosti prebivalcev Slovenije veliko govori v medijih, varnostni stroki in na političnem parketu, še zlasti v povezavi z nezakonitimi migracijami, migranti in nedavno tudi z vidika teroristične grožnje. Tudi zato je Slovenija uvedla ponovni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Gre za začasen ukrep zaradi povečane stopnje ogroženosti zaradi terorizma, s čimer želimo zagotoviti visoko stopnjo varnosti vsem prebivalcem. Pozorno spremljamo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in širši regiji, pa tudi dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma," je zagotovil Poklukar.

Ob tem je dodal, da ljudje za varnost in preprečitev kaznivih dejanj lahko veliko naredimo tudi sami. Pomembno je namreč takojšnje obveščanje policije tudi že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. Ljudi poziva, naj, če opazijo kakšno sumljivo vedenje, nenavadne dogodke oziroma karkoli, kar bi se jim zdelo varnostno problematično, o tem takoj obvestijo policijo. "Naredili bomo vse, da bo Slovenija še naprej varna država," je poudaril in dodal, da je glede tega popolnoma miren, saj "slovenska policija opravlja vse svoje naloge notranje varnosti zelo dobro".

Tokratno konferenco gosti Kranj, ki je letos prejel naziv najbolj varne mestne občine v državi leta 2022. Konferenco podpirajo tudi Skupnost občin Slovenije, policija in Agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS. Letošnja konferenca predstavlja dobre prakse, aktualne teme in raziskovanje varnosti v lokalnih skupnostih v zadnjem desetletju. Konferenca je namenjena vsem, ki se na kakršenkoli način srečujejo z nalogo zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih. Kot je dejal dekan fakultete Igor Bernik, je velika udeležba, več kot 100 zbranih, dokaz, da varnost ob vseh spremembah, ki jih lahko opažamo vsak dan, zavzema prav posebno mesto. Za iskanje najboljših rešitev za izzive, s katerimi se srečujejo lokalne skupnosti, pa je ključno sodelovanje.

Pomen sodelovanja sta izpostavila tudi Poklukar in kranjski podžupan Janez Černe. Kot je poudaril Poklukar, sodelovanje policije z lokalnimi skupnostmi zagotavlja varnost prebivalcev in krepi zaupanje v delo policije. Černe pa je pojasnil, da v Mestni občini Kranj za varnost skrbijo policija, občinsko redarstvo in drugi subjekti, ki si dnevno izmenjujejo operativne informacije, na dogodke se odzovejo hitro in strokovno ter skupaj organizirajo tudi različne preventivne ter represivne akcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.