Kranj
2491 ogledov

Most pri nekdanji kranjski Planiki ostaja zaprt

Most pri Planiki dan po hudi ujmi, 5. avgusta 2023, Kranj, Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj
V avgustovskih poplavah, ko je zgodovinsko visoka Sava močno poškodovala betonski plašč in pritrditve kanalizacijskega voda pod že tako dotrajanim mostom pri Planiki, ta po strokovnem pregledu ostaja zaprt do preklica.

V največji naravni katastrofi v zgodovini Slovenije avgusta letos je deroča Sava v Kranju s sabo prinašala večjo količino drevja in drugih naplavin, ki so zadevale v betonski plašč kanalizacijske cevi, pritrjene pod že nekaj časa dotrajani most. Ob tem so na več mestih nastale hude poškodbe, zato je most že od takrat zaprt. Po naročilu Mestne občine Kranj (MOK) ga je strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG). Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med ujmo še poslabšalo, ko je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda.

"Ponovna visoka voda reke Save bi lahko poškodovanost kanalizacijskega voda še povečala, zato je potrebno za zagotavljanje trajnosti in varnosti glede na rezultate pregleda nemudoma pristopiti bodisi k izgradnji novega objekta bodisi k celoviti sanaciji, vključujoč odstranitev kanalizacijskega voda," so v ZAG navedli v poročilu. Most tako ostaja zaprt za vse udeležence prometa, vendar pa v MOK iščejo rešitve, da bi prehod omogočili vsaj pešcem in kolesarjem; bistveni pogoj za to je, da se bo morebitna ureditev prehoda izkazala za varno.

Kar se samega objekta tiče, pa sanacija obstoječega mostu po mnenju MOK ni ustrezna rešitev, ker bi le kratkoročno in zgolj deloma izboljšala trenutno stanje, niti ni smotrna z vidika stroškov, saj bi stala kar okoli 1,3 milijona evrov. Zato se v Kranju trudijo, da bi že v prihodnjem letu zgradili nov, sodoben ter za vse udeležence prometa varen in udoben most. Vrednost te investicije je ocenjena vrednost na nekaj manj kot tri milijone evrov.

"Gradnje novega mosta se je treba lotiti takoj, vendar pa pri tem nujno potrebujemo pomoč države. V Mestni občini Kranj namreč v tako kratkem času ne moremo zagotoviti zadosti sredstev za tako obsežen projekt in izvedbo nove kanalizacije. Vsekakor računamo na državno pomoč z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi po avgustovskih poplavah. Brez tega ne bo mogoče začeti investicije. Imamo pa za projekt že vse pripravljeno, vključno z gradbenim dovoljenjem. V čim krajšem času nameravamo začeti s postopkom javnega naročila in če bodo vsi postopki potekali gladko, bi lahko z gradnjo začeli naslednje leto spomladi," je povedal župan Matjaž Rakovec.

MOK rušenje dotrajanega in neustreznega mostu pri Planiki sicer načrtuje že dlje časa in je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo novega, po katerem bo potekal dvosmerni motoriziran promet ter bi imel pločnik in kolesarsko stezo. Poleg tega bo postavljen približno 1,5 metra više kot sedanji, kar bo zagotovilo večjo poplavno varnost na tem območju. Ob tem bodo prestavili še tlačni kanal pod most čez Savo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.