Kranj
99 ogledov

Muze niso umolknile

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj Marjanca Hanc Od leve proti desni direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, umetniški vodja festivala Klavdij Tutta in kustosinja ZDSLU Olga Butinar Čeh.
V Kranju se danes začenja 9. mednarodni festival likovnih umetnosti pod naslovom Lepljenka - kolaž in asemblaž: reciklirane zgodbe. Zaradi zaostrenih razmer bolezni covid-19 in odločitve NIJZ so organizatorji morali v zadnjem trenutku odpovedati glavno odprtje festivala, ki bi moralo biti 1. oktobra. Kljub temu si bodo obiskovalci lahko vse do 3. novembra na 18 lokacijah v Kranju sami ali na organiziranih vodenjih lahko ogledali 300 del 94 avtorjev iz 25 držav Evrope, Azije in Južne Amerike.

Zahvaljujoč velikemu trudu umetniškega vodje festivala Klavdija Tutte in njegove ekipe sodelavcev se v Kranju predstavljajo avtorji na področjih slikarstva, kiparstva, grafike, plakata, video umetnosti, fotografije, mozaika in krpank. Poleg izredno uveljavljenih imen iz Evrope in drugih celin je Tutta vključno z izborom avtorjev iz območja Alpe-Jadrana poskušal vzpostaviti primerjalno razmerje, kaj se dogaja v tujini in kaj na domačem likovnem prizorišču.

Od Černigoja do Armana

Posebno razstavo so namenili enemu prvih kolažistov Avgustu Černigoju, katerih najboljša dela so pridobili iz Lipice oziroma od Holdinga Lipica in Goriškega muzeja, ki skrbi za strokovni nadzor Černigojeve zbirke. Med razstavljenimi deli je Klavdij Tutta med drugim izpostavil dela Prešernovih nagrajencev in Armana Fernandeza, mednarodno uveljavljenega ustvarjalca na področju asemblaža, ki je že davno ugotovil, da je na žalost kvantiteta izraz našega časa.

Mednarodna komisija bo zasedala 1. oktobra

Osrednja mednarodna razstava bo na ogled v vseh prostorih Gorenjskega muzeja. V četrtek, 1. oktobra, bo, vsaj tako je predvideno, zasedala mednarodna komisija in ta bo odločila, komu bo pripadlo 10 nagrad. Kot je že v navadi, bo Gorenjski muzej odkupil nagrajeno delo gorenjskega avtorja, je potrdila direktorica Marjana Žibert. Tako direktorica Gorenjskega muzeja kot tudi v. d. direktorja Zavoda za turizem in kulturo Klemen Malovrh sta ob začetku mednarodnega festivala izrazila zadovoljstvo, da ima gorenjska prestolnica enega redkih kulturnih dogodkov na tako visoki ravni v teh zahtevnih časih. To je, kot sta poudarila, odlična priložnost, da se obiskovalci ob ogledu ustvarjalnosti slovenskih (teh je 47) in drugih umetnikov seznanijo tudi z muzejskimi zbirkami in nasploh z bogato kulturno dediščino v Kranju. Upam, da bo festival smerokaz za mednarodno sodelovanje tako za mesto Kranj kot za vse sodelujoče ustvarjalce, je še dodal Klavdij Tutta.

Katalog ob festivalu likovnih umetnosti Kranj | Avtor: Marjanca Hanc Marjanca Hanc

Likovniki sledijo duhu časa

Olga Butinar Čeh, profesorica umetnostne zgodovine in kustosinja Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, je razložila, da so zaradi pandemije covida-19 morali organizatorji v Kranju vložiti res veliko truda, da so pridobili toliko kakovostnih avtorjev oziroma njihovih del. »Govorili so, da med vojno muze umolknejo. A to ni res. Avtorji, umetniki ne nehajo ustvarjati, najmanj pa ne nehajo ustvarjati likovniki. A to je vojna s koronavirusom in ves svet je na kolenih, 33 milijonov ljudi je okuženih, več milijon je mrtvih. Ne moremo se obnašati neodgovorno. In likovniki sledijo duhu časa in sledijo vsem zapletom, in v marsikateri njihovi umetnini se zrcali stiska, strah in skrb zaradi koronavirusa,« je opozorila Olga Butinar Čeh.

Likovni festival so, kot je dejal Klavdij Tutta, pripravili s proračunom, ki znaša 22 tisoč evrov. Ob tem so izdali tudi obsežen in kakovosten katalog v 700 izvodih. V prihodnje pa bi zares nujno potrebovali pomoč galerista, pri tem pa upajo na podporo Mestne občine Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.