Kranj
708 ogledov

Na Kranj Foto Festu se bosta srečala človek in narava

Kranj Foto Fest 2023 arhiv Kranj Foto Fest
V Layerjevi hiši v Kranju se je začel Kranj Foto Fest 2023.

Kranj Foto Fest je nastal leta 2021, sredi pandemije. "Festival smo ustanovili z željo, da razstavimo, promoviramo, podpiramo in razvijamo dela slovenskih in mednarodnih fotografskih umetnikov ter zgradimo močno in trajno platformo za sodobno fotografijo. Z združevanjem tako mladih kot že uveljavljenih umetnikov z vsega sveta želimo mesto Kranj spremeniti v spodbudno stičišče sodobne fotografije v tem delu Evrope, v ospredje postaviti fotografijo in njen pomen ter vzpostaviti platformo za dialog med fotografi, študenti, kuratorji, pedagogi, fotografskimi navdušenci in lokalno skupnostjo," je izpostavila direktorica festivala Fernanda Prado Verčič.

Festival je do sedaj naslovil dve zahtevni temi, in sicer pod naslovom IZOLACIJA | SVOBODA je širil zavedanje o turbulentnih časih, v katerih so se znašli ter se trudil, da bi jih bolje razumeli. V letu 2022 pa so z vključevanjem različnih pogledov, različnih kultur in različnih generacij postavili temelje dialoga. Fotografe so spodbujali, da so predstavili svoje videnje vsakdanje, a vendarle neizmerno kompleksne teme DOM, skupaj z mnogoterimi plastmi, ki jih ta pojem odstira. Osrednja tema letošnjega festivala pa je Človek – narava. Avtorji so tako ta odnos prikazali tako z dokumentarno fotografijo človekovega vpliva na naravo kot tudi s sodobnejšim fotografskim jezikom. Na razpis se je prijavilo kar 656 fotografov iz 90 držav, festival ps bo predstavil dela tako uveljavljenih avtorjev kot tudi predstavnikov mlajše generacije.

Sedemčlanska žirija je na Kranj Foto Fest nagradila 20 projektov, in sicer zmagovalko, dua s posebno omembo in 18 finalistov, ki se bodo predstavili na skupinskih razstavah. Letos je tako zmagala Amina Kados iz Egipta, ki je žirijo navdušila s serijo fotografij Belo zlato. Po besedah žirije gre za inteligenten, večplasten projekt, ki povezuje avtoričino družinsko zgodovino s širšo kulturno, gospodarsko in okoljsko tematiko. Posebno omembo si je ob tem letos prislužil še duo Kaya & Blank, ki ga sestavljata Işık Kaya iz Turčije in Thomas Georg Blank iz Nemčije. Žiriji sta predstavila serijo fotografij Druga narava, v okviru katere predstavljata komunikacijske stolpe iz Južne Kalifornije, ki spominjajo na drevesa.

V sklopu festivala je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav potekal tudi natečaj Mladi fotografski upi. "Prispelo je veliko število izredno kakovostnih prijav, kar je zelo razveseljivo, saj to prikazuje tudi stanje mlade fotografije v Sloveniji," so zadovoljni organizatorji. Zmagovalec natečaja je Arin Rapuš Jerman s serijo Desiderium.

Na festivali si bo tako od 24. avgusta do 23. septembra 2023 lahko v Layerjevi hiši v Kranju ogledate več razstav. S samostojno razstavo Belo zlato se bo tako v Layerjevi hiši predstavila zmagovalka javnega razpisa 2023 Amina Kadous, v Galeriji Janez Puhar v Stolpu Škrlovec se bo predstavil Jasper Doest z razstavo Spoznajte Boba, v Galeriji Mahlerca Işık Kaya in Thomas Georg Blank s razstavo Druga narava, zmagovalka pregleda portfolijev 2022 Katerina Kouzmitcheva z razstavo Moja koča je na robu na grajskem dvorišču gradu Khislstein, zmagovalec natečaja Mladih fotografskih upov in Kranj Foto Festa 2022 Arin Rapuš z razstavo Desiderium v Kavarni 2 Layerjeve hiše Kranj, v Galeriji Fotografija na Levstikovem trgu 7 v Ljubljani pa še Mustafah Abdulaziz s samostojno razstavo Voda.

 

Spet se bodo srečali veliki umetniki

V okviru Kranj Foto Fest 2023 bo tudi letos potekal tudi dogodek Če bi se srečali 2023. V nedelja, 27. avgusta 2023 ob 19.00 bo tako v stolpu Škrlovec mag. Blaž Otrin spregovoril o Kristijanu Pajerju. "Poleg prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja se je v Kranju rodil še en izjemen fotograf - Christian Paier (1839-1895). Je eden prvih Evropejcev, ki je fotografiral prizore v deželah Bližnjega vzhoda in fotografije prinesel v Evropo. Leta 1864 je album podob Svete dežele podaril cesarju Francu Jožefu, ki ga je zato bogato nagradil. Fotografsko serijo hrani ugledna galerija Albertina na Dunaju, druga njegova fotografska zapuščina pa je zaradi Paierjeve slikovite življenjske poti raztresena po celotnem Sredozemlju in Evropi. Trenutno je evidentiranih osemindevetdeset fotografij, ki jih odlikujeta odlična kakovost in umetniška vrednost. Predavanje bodo popestrili njegovi vrli sodobniki, France Prešeren, Janez Puhar in še kdo," vabi organizatorka Petra Puhar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.