Kranj
2773 ogledov

Na Šmarjetni gori bo spet več dreves

Šmarjetna gora
Na območju krajevne skupnosti Gorenja Sava je Mestna občina Kranj v okviru participativnega proračuna za leto 2023 na pobočju Šmarjetne gore zasadila dreves.

Predlagatelji zasaditve v Krajevni skupnosti Gorenja Sava so v okviru participativnega proračuna za leto 2023 izpostavili, da bi z zasaditvijo obnovili gozd na pobočju Šmarjetne gore, ki sta ga načela žledolom in lubadar. Posledično bi s tem zmanjšali ogljični odtis v krajevni skupnosti in občini. Na parceli je zdaj posajenih 300 sadik, od tega je po 50 sadik oreha in divje češnje ter po 100 sadik pravega kostanja in lipe. Mestna občina Kranj (MOK) se je skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije odločila za plodonosne sadike kostanja, oreha in češnje ter medovite češnje, lipe in kostanja. Od teh odraslih dreves bodo tako imeli korist opraševalci, med drugim tudi kranjsko sivko, prostoživeče živali in ptice. Občanke in občani pa bodo imeli možnost nabirati kostanj in orehe. Prav tako je rastišče primerno za te vrste. Sadike oreha so označili z modrimi količki, češnje z rumenimi, kostanja z rdečimi in lipe z zelenimi. Vrv, s katero so sadike privezane h količku, je iz naravnih vlaken in 100-odstotno razgradljiva.

Zasaditev dreves na pobočju Šmarjetne gore, z leve proti desni podžupan MOK Janez Černe, predsednik Krajevne skupnosti Gorenja Sava Roman Perne, podžupanja MOK Manja Zorko in župan MOK Matjaž Rakovec. | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

"Dobili smo še eno potrditev, kako dobrodošel je za občanke in občane participativni proračun, projekt, v okviru katerega sami predlagajo, kaj pogrešajo v krajevni skupnosti, v kateri bivajo. Všeč mi je, da je na seznamu teh predlogov tudi pogozdovanje, torej, da pobuda o zasajanju dreves prihaja neposredno od ljudi. Da prepoznavajo, kako pomembne so ozelenitve in ohranjanje okolja za bodoče rodove. Tudi s tem uresničujemo svoja prizadevanja kot člani misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, v katero nas je izbrala Evropska komisija," je ob tem izpostavil ćupan MOK Matjaž Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.