Kranj
675 ogledov

Občina bo Kliniki Golnik pomagala pri iskanju primerne lokacije diabetološke ambulante

Zdravstveni dom Kranj arhiv Žurnal24 Zdravstveni dom Kranj.
Klinika Golnik je morala iz Zdravstvenega doma Kranj izseliti ambulanto za diabetične bolnike. Zdravstveni dom Kranj je namreč nujno potreboval nove prostore.

Klinika Golnik je v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj do sedaj izvajala dejavnost diabetološke ambulante. Očesni center, d. o. o., pa je sedaj prodal svoje prostore v kranjskem zdravstvenem domu, kjer je trenutno potekala omenjena dejavnost. Mestni svetniki Mestne občine Kranj (MOK) so tako junija že podali soglasje k osnutku pogodbe, s katero bo ZD Kranj v obstoječi stavbi pridobil 486 kvadratnih metrov novih površin, saj ima že več let veliko prostorsko stisko. Posledično pa je diabetološka ambulanta Klinike Golnik morala zapustiti prostore ZD.

Selitev diagnostične ambulante Klinike Golnik je nekatere razburila. Na MOK so tako pojasnili: "Diabetološka ambulanta sodi v sekundarno zdravstvo, za katerega je zadolžena država. Lokalne skupnosti smo skladno z zakonodajo dolžne zagotavljati prostore za izvajanje dejavnosti primarnega zdravstva, česar v Kranju zaradi velikega pomanjkanja prostorov ne zagotavljamo zgolj v ZD Kranj, temveč prostore proti plačilu najemnine najemamo na drugih lokacijah v Kranju, kar z vidika organizacije dela ni ustrezno. Iz tega razloga smo se odločili za nakup prostorov od Očesnega centra, d. o. o., v ZD Kranj, ki jih je doslej imela v najemu Klinika Golnik za dejavnost diabetološke ambulante."

Na MOK ob tem še dodajajo, da se skladno z določili Zakona o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti nepremično premoženje lahko odda drugim uporabnikom v primeru, da jih ne potrebujemo za lastno dejavnost. To pa po mnenju MOK v ZD Kranj ne velja. "Zato je potrebno prostore za diabetološko ambulanto najti na drugi lokaciji, torej se bo selila iz stavbe Zdravstvenega doma Kranj. Pri tem s Kliniko Golnik ves čas sodelujemo in pomagamo pri iskanju primerne lokacije z namenom, da bo čim bolj dostopna za vse uporabnike," še pojasnjujejo na MOK.

Pismo o nameri, da bo MOK kupila skoraj 490 kvadratnih metrov od lastnika Očesni center, so podpisali sicer že konec januarja 2023. Sopodpisnik je bil tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske. Cena je 2800 evrov za kvadratni meter oziroma 1,36 milijona evrov. Do te cene so prišli po pridobitvi cenitve sodnega cenilca in izvedenca, ki je sicer prostore ocenil precej nižje kot lastnik, in pogajanju z lastnikom. Lastnik je namreč prvotno ponujal MOK odkup prostorov po ceni 3500 evrov za kvadratni meter. V novo kupljenih prostorih bodo sedaj uredili ambulante družinske medicine.

Komentarjev 1
  • Ender3 14:00 26.september 2023.

    Naj Bitenca povprašajo on gradi in bo imel dovolj prostora za takšno uporabo.