Kranj
2875 ogledov

Ostaja le še zadnji teden!

Kranj Luka Dakskobler
V petek se zaključuje sprejemanje projektnih predlogov za participativni proračun Mestne občine Kranj za leto 2024.

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi neposredno odločate občanke in občani. Prav prebivalke in prebivalci namreč najbolje veste, kako izboljšati stanje v svojem domačem okolju. Izvajanje participativnega proračuna ima številne koristne družbene in razvojne učinke, tako za občanke in občane kot tudi za celotno lokalno skupnost. Izvedbe participativnih proračunov v preteklosti so namreč pokazale, da slednji povečuje učinkovitost porabe sredstev, hitrejšo gospodarsko rast, omogoča bolj enakomeren razvoj občin, vpliva na zmanjšanje socialnih razlik, povečanje zaupanja v demokratične postopke in izboljšane odnose v skupnosti ter spodbuja medsebojno sodelovanje.

"Vašo zavzetost na Mestni občini Kranj (MOK) pozdravljamo in se zavedamo, da samo skupaj z vami lahko izvajamo participativni proračun. Z vami, ki potrebe svojega okolja najbolje poznate. Želimo si, da naše sodelovanje krepimo še naprej in uresničimo manjše, vendar pomembne projekte, ki prinašajo zadovoljstvo in napredek. Ponovno vas vabimo, da predlagate, kaj bi želeli urediti v vaši krajevni skupnosti iz sredstev participativnega proračuna, in sicer v letu 2024. Veseli bomo vsakega predloga, ki bo v okviru 24.000 evrov in bo prispeval k izboljšanju življenja v krajevni skupnosti, uresničil dolgoletne želje, podprl ustvarjalnost in inovativnost," ob tokratnem participativnem proračunu pravi kranjski župan Matjaž Rakovec.

Občanke in občani s stalnim prebivališčem v MOK, ki boste do dne oddaje projektnega predloga dopolnili 16 let, lahko te oddajo le še do 30. junijem 2023 do polnoči, in sicer na spletnem mestu Kr predlagaj, prek e-pošte krpredlagaj@kranj.si, po klasični pošti na naslov ali osebno v sprejemni pisarni MOK. Obrazec za oddajo predlogov lahko občani izpolnijo na spletnem mestu ali pa ga prevzamejo v sprejemni pisarni MOK ali na projektnih pisarnah.

Vse oddane predloge projektov bo pregledala komisija za participativni proračun in preverila, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 2.500 in 24.000 evri z DDV-jem in ali ustreza drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Tiste predloge, ki ne bodo ustrezali predpisanim pogojem, bo komisija izločila z obrazložitvijo, kateremu pogoju ali pogojem predlog projekta ni ustrezal. Prav tako bo komisija ocenila predviden strošek izvedbe posameznih projektnih predlogov. Vsi projektni predlogi, ki bodo ustrezali vsem razpisnim pogojem, pa se bodo uvrstili naprej na glasovanje.

Med 1. in 10. oktobrom 2023 bodo nato občani imeli priložnost glasovanja, katerim projektom v MOK bodo namenili sredstva. Glasujejo lahko tisti upravičenci, ki bodo na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer na spletnem mestu Kr predlagaj ali osebno v Avli MOK. Osebno bo možno glasovati 4. oktobra 2023 od 8. do 17. ure in 5. oktobra 2023 od 8. do 15. ure. Glas bo mogoče oddati za en projekt v krajevni skupnosti stalnega prebivališča.

Rezultati glasovanja bodo objavljeni na spletni strani predlagaj.kranj.si po 12. oktobru 2023. Izglasovani projekti bodo izvedeni v letu 2024. Stanje projektov bodo občani lahko nato spremljali na spletnem mestu participativnega proračuna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.