Kranj
3120 ogledov

Po obnovi ploščad brez parkirišč

Grafika ploščadi pred Palačo MO Kranj
1/3
arhiv Mestna občina Kranj Grafika ploščadi pred Palačo Mestne občine Kranj
Letošnje leto je vlada v spomin na 30 let smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja (1907–1993) razglasila za Ravnikarjevo leto. Kot so napovedali ob razglasitvi konec lanskega leta, se bo zvrstilo več aktivnosti in dogodkov, s katerimi bodo različne institucije in organizacije, med njimi tudi Mestna občina Kranj, poskušale osvetliti zamisli in dela enega vodilnih protagonistov modernizma pri nas.

Po pričakovanju so v Ravnikarjevem letu pripravili obsežen program dogodkov v Mestni občini Nova Gorica (in ga tudi že delno izvedli). Ker je arhitekt zapustil obsežen opus tudi v Kranju (Palača Mestne občine Kranj oziroma OLO, SDK, hotel Creina in blagovnica Globus), a vsa njegova arhitektura ni ravno v bleščečem stanju, smo pristojne na Mestni občini Kranj vprašali, ali namerava občina še v letošnjem letu obnoviti precej načeto in že kar nevarno ploščad zraven občinske stavbe.

Ploščad pred občinsko stavbo, Kranj, Edvard Ravnikar | Avtor: M. Ha. Piazetta oziroma ploščad blizu občinske stavbe, posneto 3. julija 2023. M. Ha.
 

Na to, da bi bilo nujno odpraviti parkirišče na manjšem trgu, t. i. piazetti oziroma ploščadi pred občinsko stavbo, Palačo Mestne občine Kranj, ki je kulturni spomenik državnega pomena, je ob robu izjemne razstave v Mestni knjižnici Kranj, ki jo je ob 50-letnici Globusa v okviru domoznanskega projekta pripravila Petra Puhar, na predavanju novembra 2022 opozorila umetnostna zgodovinarka dr. Nika Leben.

Arhitekt Ravnikar je namreč predvidel ploščad kot vhod v osrednjo dvorano občine, a tlak je zaradi prometa oziroma parkirišča skoraj uničen. Ponekod so vrzeli zapolnili z asfaltom, a ne povsod.

Ploščad pred občinsko stavbo, Kranj, Edvard Ravnikar | Avtor: M. Ha. Piazetta oziroma ploščad pred Palačo Mestne občine Kranj, posneto 3. julija 2023. M. Ha.

Iz kranjske mestne uprave, oddelka za komuniciranje in protokol, so za Žurnal24 danes odgovorili, da bo ploščad pred občinsko palačo obnovljena.

"Trenutno smo v postopku naročanja projektne dokumentacije, izdelan je že idejni koncept, na podlagi katerega so potekala usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije Območna enota Kranj. Prenova je predvidena kot vzpostavitev prvotne Ravnikarjeve ideje – trg brez parkirišča."

O tem, kdaj naj bi se predvidoma lotili obnove in na koliko je ocenjena naložba, pa smo prejeli odgovor, da bo izvedba del odvisna od pridobivanja sredstev in da podatka o višini naložbe še ni.

dezurni@styria-media.si

Globus, razstava, Kranj, Edvard Ravnikar, arhitektura GLOBUS Gorenjska Tudi po pol stoletja je ostal "ves svet v malem"
Komentarjev 1
  • indigokid 14:22 06.julij 2023.

    pizda so vulgarni pofukani arhitekti .. da bi pa posadili tam kakšno drevo in postavili klopice pod njim, to pa ne ... golazen zafukana debilna