Kranj
106 ogledov

Poslovila se je kolesarska slovenska legenda

Franc Hvasti, častni občan Mestne občine Kranj 2021 Anže Krže/Mediaspeed
V 80. letu starosti je umrla legenda slovenskega cestnega kolesarstva Franc Hvasti, med drugim tudi častni občan Mestne občine Kranj.

Doprinos Franca Hvastija je neprecenljiv, saj je postavljal temelje današnjemu slovenskemu cestnemu kolesarstvu. Prispevek za popularizacijo predvsem vrhunskega kolesarstva tako v Kranju kot tudi v Sloveniji je neprecenljiv. Prav njegovi vztrajnosti in organizacijskim sposobnostim gre zahvala, da je postal Kranj središče kolesarskega dogajanja, tako v nekdanji Jugoslaviji kot sedaj v samostojni Sloveniji, kolesarjenje pa eden najbolj uglednih športov. Neposredno organiziranje, vodenje in pomembno sodelovanje pri vseh vrhunskih kolesarskih prireditvah v Kranju, od domačih etap nekoč odmevnih dirk Po Jugoslaviji, preko Balkanskega prvenstva 1980, do etap Gira v letih 1994, 2001 in 2004, je spoštovanja vreden doprinos k popularizaciji kolesarstva v Sloveniji in že prej v Jugoslaviji.

Operativno in strokovno vodenje več kot štiridesetih dirk za Veliko nagrado Kranja in večine slovenskih vrhunskih kolesarskih prireditev pa je po mnenju športne javnosti najpomembnejši prispevek, ki ga je dal slovenskemu, pa tudi kranjskemu kolesarskemu športu in s tem vsem mlajšim kolegom v najuspešnejših slovenskih klubih omogočil neprimerno lažji start v profesionalno športnopedagoško kariero in organizacijo kolesarskih prireditev na najvišji ravni. Z vztrajnostjo, ki je že mejila na nepopustljivost, pa je tudi uspel umestiti kolesarski šport v medijih na enakopraven nivo z nekoč veliko popularnejšimi športnimi panogami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.