Kranj
1455 ogledov

Potniki so nad vožnjo v kranjskih električnih avtobusih navdušeni

Električni avtobus v Kranju Peter Šalamon ŽURNAL24
Novi električni avtobusi v Kranju so dobro sprejeti med potniki. Avtobusi pa so na najvišji stopnji varnosti.

Po Kranju že nekaj časa vozijo štirje električni avtobusi. "Potniki so navdušeni nad vožnjo v tihih, udobnih in prostornih vozilih, prav tako vozniki avtobusov, ki z novimi e-avtobusi vozijo v bolj udobnih delovnih razmerah," odgovarjajo v podjetju Arriva Slovenija. Do konca letošnjega leta bodo tako dobavili še štiri e-avtobusi, medtem ko imajo na Mestni občini Kranj v prihodnjih treh letih v načrtu nakup še dodatnih 12 e-avtobusov.

Mestni svetnik Branko Grims je sicer izpostavil varnost uporabe električnih avtobusov. Pravi, da bi lahko prišlo do velikih težav in celo tudi možnosti do žrtev. "Električni mestni avtobusi MAN Lion's City 12 E ponujajo najvišjo stopnjo varnosti. V Evropi je bilo prodanih že več kot tisoč takih vozil in vse doslej ni prišlo do kakšnih posebnih dogodkov, povezanih z varnostjo električnega pogona. Vsi baterijski paketi so nameščeni v ohišju na strehi avtobusa, s čimer so maksimalno zaščiteni pred fizičnimi poškodbami, če bi bil avtobus udeležen v prometni nesreči. Avtobusi so opremljeni tudi s samodejnim gasilnim sistemom, ki se sproži v primeru požara v predelu, kjer so elektronske krmilne naprave, ter tako uspešno prepreči, da bi se ogenj razširil na celotno vozilo, s čimer zagotavlja najvišjo varnost za potnike, voznika in okolico," ob tem izpostavljajo na MOK.

Ob prevzemu vozil so sicer bili vozniki avtobusov deležni ustreznega šolanja pod vodstvom usposobljenega inštruktorja, ki ga je zagotovil proizvajalec. Prav tako so izvedli usposabljanje za vse intervencijske službe v MOK z vidika predstavitve vozila in njegovih komponent ter varnega in pravilnega postopanja v primeru izrednega dogodka. Usposabljanje je tako junija gostila Gasilsko reševalna služba Kranj (GARS). Poleg kranjskih poklicnih gasilcev so se usposabljanja udeležili tudi policisti Policijske uprave Kranj, reševalci nujne medicinske pomoči ter redarji medobčinskega redarstva. Več kot 30 udeležencev se je na usposabljanju, ki ga je vodil MAN-ov inštruktor, seznanilo s pravilnimi postopki in ukrepanjem v primerih izrednih dogodkov z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti, tako za same posredovalce kot tudi ostale.

Usposabljanje za vse intervencijske službe v Mestni občini Kranj glede novih električnih avtobusov, Kranj | Avtor: Boštjan Paušer Boštjan Paušer

Udeležence sta takrat pozdravila tudi direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Jan Löwhagen in direktor GARS Tomaž Vilfan. Oba sta poudarila pomembnost po izobraževanju in pridobivanju dodatnega znanja o novih tehnologijah, ki jih seboj prinašajo električna vozila.

Direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Jan Löwhagen in direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan | Avtor: Boštjan Paušer Boštjan Paušer

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.