Kranj
526 ogledov

Pozor: Objavili so lažni profil kranjskega župana!

Pravi FB profil kranjskega župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca arhiv Mestna občina Kranj
Na družabnem omrežju Facebook se je pojavil lažni profil župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca.

Ustvarjanje lažnih profilov ali kraja podatkov za zlonamerno komunikacijo je dandanes zelo pogosta zloraba. V primeru župana Mestne občine Kranj (MOK) Matjaža Rakovca je nekdo zlorabil njegov profil in ustvaril lažnega. Na njem se predstavlja z njegovo fotografijo in prekopiranimi objavami na način, da je izredno podobna njegovemu pravemu profilu in lahko le zares pozoren opazovalec ugotovi neskladnosti in napake na lažnem profilu. S tem želi ustvariti vtis avtentičnosti, nato pa v zasebnih sporočilih ljudem sporoča neresnične informacije, in sicer, da ponuja zares ugodna posojila.

Da gre v tokratnem primeru župana za lažni profil, je možno ugotoviti, da manjka podatek o obiskanosti strani, in sicer zgoraj pod imenom, v predstavitvi so pravopisne napake, objave so stare, medtem ko ga kranjski župan na svojem pravem profilu zelo aktiven in ažuren. Na lažnem profilu so večinoma tudi zabeleženi všečki neznanih profilov.

Lažni FB profil kranjskega župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

"Župan ali ustanova, kot je Mestna občina Kranj, za izdajanje posojil nima pristojnosti, torej nobene zakonske podlage, zato znova poudarjamo, da gre za zlonamerno in neresnično komunikacijo. Ker gre za kaznivo dejanje, bo župan podal prijavo na policijo, v MOK so uredili tudi blokiranje lažnega profila. Pozivamo, da ob prejemu sumljivih ponudb, ki naj bi prišle iz MOK ali od župana, o tem obvestite MOK na krpovej@kranj.si, v splošnem pa vedno preverite, ali prejeto sporočilo prihaja od pravega naslovnika ter je resnično in ne zloraba," so ob tem sporočili iz MOK.

Komentarjev 1
  • Ender3 14:46 05.oktober 2023.

    Če bi mu ukradli profil se tip ne bi tako režal kot, pečen maček na sliki..