Kranj
276 ogledov

Prešernovo gledališče Kranj ostaja na vrhu!

Nada Žgank
Prešernovo gledališče Kranj se je z letošnjega Borštnikovega srečanja vrnilo s tremi nagradami, tudi za najboljšo uprizoritev festivala.

V Mariboru se je zaključil letošnji osrednji gledališki festival v Sloveniji Borštnikovo srečanje. "Srčno veseli in izjemno ponosni sporočamo, da smo na 58. Festivalu Borštnikovo prejeli kar tri nagrade," so sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.

Strokovna žirija v sestavi Matej Bogataj, Senka Bulić, Ajda Rooss, Johannes Nölting in Peter Petkovšek, si je v tekmovalnem programu ogledala dvanajst uprizoritev po izboru selektorice Vilme Štritof. Veliko nagrado festivala za najboljšo uprizoritev je razglasila predstavo Zaprta študija. "New Constructive Ethics" Ivana Viripajeva v režiji Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. "Predstava Zaprta študija. »New Constructive Ethics« raziskuje človeško objestnost ali hubris na ozadju klimatske katastrofe, različnih nivojev osebne odgovornosti in neustavljive želje po ljubezni in sprejetosti v umirajočem svetu. Ustvarjalci obogatijo besedilo Viripajeva z vedno novimi konfrontacijami privatnega in družbenega ter z medsebojno grozečimi si biološkimi in moralnimi ambicijami. Odrsko izražanje najdejo v anarhičnih prizorih nemoči in arogance znanstvenega stremenja, ki jih uprizoritev uspešno zlije v portret sodobne družbe," je zapisala žirija. V uprizoritvi igrajo Darja Reichman, Tamara Avguštin, Branko Jordan, Borut Veselko, Doroteja Nadrah in inspicient Ciril Roblek. Besedilo je prevedel Miha Javornik, režiserka je Nina Rajić Kranjac, dramaturga Tibor Hrs Pandur in Marinka Poštrak, scenografka Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Maja Cerar, oblikovalca maske pa Matej Pajntar in Alja Sušnik. 

"Izjemno sem ponosen na ustvarjalno in umetniško ekipo predstave in pa na prav vse zaposlene v Prešernovem gledališču. Brez takih ljudi ni takih dosežkov. Hkrati pa je naše gledlišče živ dokaz, kako pomembna je podpora lokalne skupnosti za razvoj vrhunskih kulturnih in umetniških vsebin," pa je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak.

Zaprta študija. "New Constructive Ethics" | Avtor: Nada Žgank Zaprta študija. "New Constructive Ethics" Nada Žgank

Borštnikovo nagrado za igro je žirija podelila tudi Škofjeločanki Tamari Avguštin za vlogo Rachel Donelan v predstavi Zaprta študija. »New Constructive Ethics«  v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in za vlogo v predstavi Frančišek v produkciji Mestnega gledališča Ptuj. "Borštnikovo nagrado za igro prejme Tamara Avguštin za vloge Brata Leona in drugih likov v predstavi Frančišek režiserja Jerneja Lorencija v produkciji Mestnega gledališča Ptuj in Rachel Donelan v predstavi Zaprta študija. »New Constructive Ethics« režiserke Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Kot biologinja Rachel Tamara Avguštin vzame nase razcep med suvereno zunanjo podobo znanstvene ambicije in notranjo čustveno negotovostjo etičnega konflikta, kot Frančiškov duhovni sopotnik pa išče mostove med mitom in zgodovinskim subjektom. V obeh upodobitvah vzpostavi intimen stik z občinstvom in nas učinkovito vodi po labirintnih povezavah med logosom in erosom," je zapisala žirija.

Tamara Avguštin | Avtor: Nada Žgank Tamara Avguštin Nada Žgank

Nagrado Nepogrešljivi Društva slovenskih režiserk in režiserjev pa je prejel tudi Ciril Roblek za presežke strokovnega in podpornega dela v gledališču. "Ciril Roblek je član Prešernovega gledališča Kranj, kjer je zaposlen kot inspicient. Predstave s svojim zanosom in visoko profesionalno držo vešče vodi med ustvarjalnim procesom, zaradi svojega glasbenega in igralskega talenta pa pri procesih pogosto sodeluje tudi v drugih funkcijah," piše v obrazložitvi.

Ciril Roblek | Avtor: Maša Pirc Ciril Roblek Maša Pirc

"Bravo in iskrene čestitke celotni ekipi uprizoritve, nagrajenki in nagrajencu! Veselimo se z njimi, iz srca čestitamo tudi vsem drugim prejemnikom nagrad in dobitnici letošnjega Borštnikovega prstana Nataši Matjašec Rošker," so ob tem zapisali v Prešernovem gledališču Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.