Kranj
383 ogledov

Primer dobre prakse sodelovanja strokovnjakov s posameznih področij obravnave otrok in mladostnikov v Kranju

Zdravniki Dejan Mijović
V Kranju je potekalo vsakoletno tradicionalno delovno srečanje strokovnih delavcev treh različnih resorjev, in sicer zdravstvo, socialno varstvo, področje vzgoje, ki celostno obravnavamo otroke in mladostnike s težavami na področju duševnega zdravja.

Srečanj zdravstva, socialnega varstva in področja vzgoje se redno udeležujemo strokovnjaki Dispanzerja za mentalno zdravje Kranj, Strokovnega centra Kranj in Centra za socialno delo Gorenjska, enota Kranj. Z vidika zagotavljanja učinkovite multidisciplinarne celostne obravnave, ki jo otroci z največjimi tveganji v odraščanju potrebujejo, je širše povezovanje vseh vključenih služb izjemnega pomena. Tovrstna srečanja predstavljajo tudi prostor in čas za izmenjavo primerov dobre prakse, razjasnjevanju strokovnih vprašanj in načrtovanju skupnega multidisciplinarnega timskega dela tudi v prihodnje.

Glede na zelo zahtevno in nepredvidljivo dogajanje v družbi, je bila tokratna tema srečanja namenjena medinstitucionalni obravnavi otrok in mladostnikov, ki imajo težave s škodljivo rabo oziroma zlorabo prepovedanih drog in alkohola in odvisnosti od mobilne tehnologije. Predstavili so primere učinkovitega sodelovanja in raziskali možnosti za vključevanje otrok in mladostnikov s tovrstnimi težavami v različne oblike pomoči, ki jih lahko nudijo vsi trije resorji, ki delujejo na področju obravnave mladih v odraščanju in težavami v duševnem zdravju. Preko video povezave se jim je priključila tudi specialistka otroške in mladostniške psihiatrije, ki se s področjem obravnave odvisnosti ukvarja v okviru Centra za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. "Ravno mladim s tovrstnimi težavami težko omogočimo pomoč, saj je pogosto manj dostopna, zato je ključnega pomena sodelovanje vseh služb, ki bi se lahko v obravnave vključevale sistemsko in z namenom preprečevanja poslabšanja težav," so sporočili iz omenjenega srečanja.

Člani srečanja so ugotavljali tudi vse večje težave na področju tako imenovanih ne-kemičnih odvisnosti, kot je digitalna odvisnost, ki predstavlja pomemben dejavnik tveganja v razvoju otrok in mladostnikov in postaja širši družbeni problem. "Enotni smo si bili, da je bil letošnji mesec september izredno zahteven, saj so krize, ki so se nakopičile v poletnem času v domačih okoljih prišle na plano v veliko večjem obsegu kot smo to beležili v preteklih letih. Z namenom nadaljevanja sodelovanja strokovnjakov s posameznih področij obravnave otrok in mladostnikov, ki predstavlja tudi v širšem slovenskem prostoru primer dobre prakse, bomo s takšnimi rednimi srečanji v Kranju nadaljevali v prihodnje in že načrtujemo naslednjega v mesecu marcu 2023, kjer bomo ponovno naslovili aktualne težave, ki se odražajo pri našem vsakodnevnem delu," so še zaključili na srečanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.