Kranj
420 ogledov

Projekt skupnega naročanja živil v javnih zavodih je eden najpomembnejših projektov

Projekt skupnega naročanja živil v javnih zavodih, Mestna občina Kranj Marko Arandjelović/Kraftart
Mestna občina Kranj (MOK) želi v okviru Projekta za povečanje lokalne prehranske samooskrbe vključiti čim več ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov.

V želji, da bi ta proces še pospešili in vzpostavili povezave med akterji, so v torek na Kmetiji Matijovc v Podbrezju organizirali dogodek, na katerem so lokalni ponudniki predstavili svojo ponudbo zainteresiranim javnim zavodom. Množično obiskano srečanje, na katerem je bilo prek 20 pridelovalcev iz Gorenjske, Savinjske doline, Kobarida … ter več kot 30 organizatorjev prehrane in kuharjev, je bilo odlična priložnost za spoznavanje ponudbe in povpraševanja javnih zavodov.

Cilj dogodka, ki ga je pripravila ekipa za povečanje lokalne prehranske samooskrbe MOK, je bil predvsem, da lokalni pridelovalci predstavijo svojo dejavnost in ponudbo organizatorjem prehrane v kranjskih javnih zavodih, vsem udeležencem – md njimi so bili tudi ravnatelji šol, kuharji in drugi strokovnjaki, ki se v javnih zavodih ukvarjajo z ekologijo in trajnostnimi temami – pa so konkretneje pojasnili tudi, kako poteka skupno naročanje ter številne prednosti takega sodelovanja za vse vpletene.

"Projekt skupnega naročanja živil v javnih zavodih je eden najpomembnejših projektov Mestne občine Kranj, saj s tem ne podpiramo le lokalnih pridelovalcev in posredno lokalne pridelave, pač pa v jedilnike vrtčevskih in osnovnošolskih otrok ter starostnikov uvajamo bolj zdravo in kakovostno hrano. Zavedamo se še nekaterih pomanjkljivosti na tem področju, a jih s skupnimi močmi in znanjem poskušamo sproti reševati, saj želimo, da bi bil dinamični nabavni sistem (DNS) čim bolj uporabnikom prijazen in bi vanj vstopilo še več lokalnih pridelovalcev in javnih zavodov. Digitalne rešitve že zdaj lajšajo prej precej bolj zapletene postopke in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se trend povečevanja dobavljene in pripravljene lokalne hrane povečuje. Smo pa vsebine projekta vključili v projekt LAS Lokalno Gor, kjer z vodilnim partnerjem RAGOR, pozitivni 'virus' povečanja lokalne samooskrbe širimo tudi na Zgornjo Gorenjsko," je udeležencem povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Projekt v sodelovanju s partnerji – GZS – Zbornico kmetijskih in živalskih podjetij, Kmetijsko-gozdarsko zbornico ter podjetjema Praetor in Smartconsult –, poteka že od leta 2020, v letu 2021 je v sistem DNS vstopilo prvih pet javnih zavodov iz Kranja, Šenčurja in Cerkelj, do leta 2024 pa bo živila preko dinamičnega nabavnega sistema javnega naročanja naročalo skupno devet zavodov, in sicer Kranjski vrtci, Oosnovna šola (OŠ) Simona Jenka, OŠ Janeza Puharja, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Matija Čopa, BC Naklo, OŠ Šenčur, OŠ Orehek in OŠ Predoslje.

Za preteklo leto so s sodelujočimi v projektu izvedli tudi anketo – analizo javnih naročil živil v javnih zavodih na območju MOK – in kot so na kratko predstavili tudi na včerajšnjem dogodku, se je izkazalo, da je delež dobavljene in pripravljene lokalne hrane 44-odstoten, v določenih izločenih sklopih pa tudi več kot 80-odstoten. Je pa na področju javnih naročil še nekaj izzivov, saj so cene lokalnih pridelkov včasih višje, cene obrokov ne sledijo podražitvam, lokalni ponudniki se ne prijavljajo na javna naročila, povpraševanje ni usklajeno. A kakor je že uvodoma poudaril župan Rakovec, imajo nekaj predlogov rešitev, med drugim bolj natančna merila, ki bodo poudarjala kakovost in bodo v prid lokalnim predelovalcem in pridelovalcem, možnost združenih ponudb lokalnih pridelovalcev, da se poenostavi administracija in logistika oskrbe. Pomemben del projekta je namreč tudi, da javni zavodi kot edino merilo ne zahtevajo samo najnižje cene, temveč tudi kakovost, ki pa jo morajo dobavitelji izkazovati z veljavnimi certifikati kakovosti.

Javno naročanje živil v DNS sicer poteka po digitalni poti preko portala javnih naročil in slovenske platforme Katalog živil. V kratkem se obeta tudi nadgradnja Kataloga živil, tako da bo naročanje še bolj poenostavljeno in bo zavodom omogočalo še bolj natančne izračune odstotkov naročenih lokalnih živil ter omogočalo stalne analize naročenih živil.

V torek je svojo ponudbo tudi na stojnicah predstavilo skupno prek dvajset lokalnih pridelovalcev, v sproščenem vzdušju je prišlo do izmenjave uporabnih informacij, kontaktov, predlogov, dobrih praks, na neformalni ravni so se sklepale povezave in potencialna sodelovanja. V sodelovanju z OŠ Jakoba Aljaža in njihovim vodjem kuhinje Davorjem Brezarjem so predstavili tudi pripravo jedi iz ekoloških živil, ki je primerna za šolsko kuhinjo – telečjo obaro z ajdovimi žganci, ki je po besedah Brezarja ena od najbolj priljubljenih jedi učenk in učencev na OŠ Jakoba Aljaža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.