Kranj
423 ogledov

Proračun za leto 2024 čakajo še nekatere spremembe

Mestni svet Mestne občine Kranj, 2023 Peter Šalamon ŽURNAL24
Kranjski mestni svetniki so potrdili osnutek proračuna Mestne občine Kranj za leto 2024.

Na Mestni občini Kranj so se zaradi negotovih pogajanj glede povprečnine odločili, da sprejmejo proračun le ta leto 2024. V osnutku proračuna je predvidenih 73,73 milijona evrov prejemkov in 93,92 milijona evrov izdatkov. Pri prihodkih 35,4 milijona evrov predstavljajo sredstva iz dohodnine, nedavčnih prihodkov naj bi bilo 10,1 milijona evrov, kapitalskih prihodkov 1,8 milijona evrov. Transfernih prihodkov pričakujejo 12,5 milijona evrov, od tega 6,1 milijona evrov iz državnega proračuna, dobrih 1,25 milijona evrov iz občinskih proračunov, 1,4 milijona evrov iz javnih skladov in 3,7 milijona evrov iz sredstev Evropske unije. V računu financiranja je predvidena tudi dolgoročna zadolžitev do višine 18,5 milijona evrov za investicije v okviru načrtov razvojnih programov.

Kot je na izjavi za javnost pojasnila kranjska podžupanja Manja Zorko, bo zadnji dogovor o višini povprečnine Mestni občini Kranj prinesel okoli 21 evrov na prebivalca, kar znaša 1,2 milijona evrov. "Poleg tega občina računa na 760.000 evrov od dodatnih 20 milijonov evrov, ki jih bodo občine prejele zaradi zvišanja plač. Tako naj bi se prihodki občine skupaj povišali za okoli dva milijona evrov. Investicijski potencial pa je sicer precej nizek, želja pa je veliko. Da lahko projekte, ki so že pripravljeni in zastavljeni, izvedemo, predvidevamo zadolževanje za razvojne projekte," je dodala Zorko.

Iz zneskov je tako razvidno, da tekoči odhodki in transferi skupaj z odplačilom dolga predstavljajo 66,4 odstotka vseh odhodkov in jih lahko štejemo za fiksni del proračuna. Za investicije preostane 33,4 odstotkov odhodkov. Pri tem je vedno bolj neugodno razmerje med prihodki od dohodnine in fiksnimi izdatki proračuna, ki se povečuje. Za leto 2024 bo predvidoma znašalo 35,4 milijona evrov dohodnine proti 60 milijonom obveznih izdatkov, torej je razmerje med prihodki in obveznostmi skoraj 40 proti 60 odstotkov. To kaže na prenizko določeno povprečnino oziroma preveč prevzetih z zakoni določenih nalog in hkrati pomeni manj razvojnih oziroma investicijskih sredstev za mestno občino.

Investicijski odhodki in transferji so torej v naslednjem letu v Kranju predvideni v višini 31,3 milijona evrov. "Za trajnostno mobilnost je predvidenih 3,2, za urejanje komunalne infrastrukture Golnik-Mlaka 3,1, za zmanjšanje emisij v prometu dva, za dozidavo Osnovne šole Helene Puhar pa 1,6 milijona evrov sredstev. 1,3 milijona evrov bo v prihodnjem letu šlo za rekonstrukcijo Savske ceste od Smledniške ceste do Savske loke, prav toliko tudi za urejanje kanjona Kokre. Več kot 1,2 milijona evrov bo stala izgradnja zaprte nadstrešnice Gasilsko reševalne službe Kranj, 1,1 milijona evrov pa ureditev površin za pešce med Slovenskim trgom in Stritarjevo ulico. Milijon evrov v letu 2024 predvidenamo za obnovo lokalne ceste Kranj-Hrastje in milijon evrov za urejanje Poslovne cone Hrastje, ki naj bi leta 2025 zahtevalo še dodatnih šest milijonov evrov. Med velikimi projekti, ki se bodo v prihodnjem letu začeli, glavnino sredstev pa terjali v letu 2025, so še projekti za energetsko neodvisnost, rekonstrukcija in dozidava šole in vrtca na Kokrici, ureditev prostora med Kidričevo in Bleiweisovo cesto ter izgradnja komunalne infrastrukture v Čirčah," je izpostavila Zorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.