Kranj
197 ogledov

Po pakete s hrano prihaja veliko upokojencev

Karitas Kranj
1/2
Marjanca Hanc
Na Tavčarjevi 39, tik ob župnijski cerkvi svetega Kancijana in tovarišev, je sedež Župnijske karitas Kranj. Tajnica Ivanka Jenko vsako torkovo popoldne pričakuje, da pride kdo po nasvet ali na pogovor. In v teh pogovorih se razkrijejo raznovrstne človeške stiske.

»Pomagamo vsem ljudem v stiski ne glede na versko pripadnost ali drugo osebno okoliščino. Na karitas prihajajo po pomoč družine z nizkimi dohodki, brezposelni, upokojenci z nizkimi pokojninami in seveda brezdomci, ki imajo enkrat na teden na voljo tudi kopalnico in pralnico. Pomagamo, kolikor lahko, to nam narekuje etični kodeks,« pove gospa, ki že 18 let dela kot prostovoljka in je pravi svetel zgled prostovoljcem. Že deset let pa vodi Karitas v Kranju. Tako so Ivanko Jenko javno pohvalili za ves njen trud pred štirimi leti, ko je prejela listino o priznanju Mestne občine Kranj.

Paketi s hrano na osem tednov

Trenutno je na seznamu Župnijske karitas Kranj vpisanih kar 803 oseb, ki pridejo po pakete s hrano na osem tednov po veljavnem urniku. Oblačila in otroško opremo lahko pridejo iskat vsak ponedeljek. Nekateri od teh prosijo za plačilo položnice, največkrat gre za elektriko, a tudi za plačilo stanarine, zdravstvenega zavarovanja in vrtca. Seveda morajo prosilci pred prejemom denarne pomoči vložiti prošnjo, prinesti pa morajo tudi dokazila o prejemkih članov gospodinjstva ali zadnje plače.

»Ljudem skušamo svetovati, včasih čisto praktične stvari, in jim biti tudi v moralno oporo. Epidemija koronavirusa je po drugi strani v mestu prizadela mnoge samostojne podjetnike, in da, strinjam se, da je v mestu revščine več kot na vasi,« je dejala Ivanka Jenko.

Od pomladi še daljši seznam

Marca in aprila, ko je uradno veljala epidemija koronavirusa, so v Župnijski karitas, ki je največja med štirimi na območju Mestne občine Kranj, na seznam prosilcev na novo vpisali 17 družin in tri samske ljudi. 

»V prvi polovici letošnjega leta  je na Tavčarjevi 39 prišlo po prehrambene pakete 557 uporabnikov,« sklonjena nad listi s statističnimi podatki bere sogovornica. To je 136 družin, 90 samskih oseb, med njimi je veliko upokojencev. In še šest brezdomcev.

Dvanajst prostovoljcev v župnijski Karitas je samo od 1. januarja do 30. junija letos razdelilo 720 paketov s hrano in še dodatnih 3977 litrov mleka. Še 18 družinam so bile plačane položnice. Na občinskem razpisu, kjer konkurirajo za sofinanciranje, so letos Karitas dodelili 5000 evrov. V tem letu  bodo zagotovo skupaj razdelili več kot 20 ton hrane. Prostovoljci pa dostavljajo hrano petim gibalno oviranim.  Pred začetkom šolskega leta je 30 družin za 61 šolarjev dobilo bone za nakup šolskih potrebščin, niza podatke Ivanka Jenko.

Prevajalci so kar šolarji

Oblačil imajo zaenkrat v skladišču dovolj, tako za otroke kot odrasle. Pakete s hrano, vedno jih je na posamezni datum razdeljevanja na voljo po 250, bodo na Tavčarjevi ulici delili spet 23. septembra. O tem, da bi kdo zlorabljal socialno oziroma človekoljubno pomoč, o čemer se zlasti v zadnjem mesecu dni veliko govori in ugiba po Kranju, Ivanka Jenko ne ve nič. »Ne, tu v mestu nimamo problemov s priseljenci, ki prihajajo po materialno pomoč na Karitas,« sklene sogovornica in doda, da je edina težava samo sporazumevanje, saj večina od njih ne zna slovensko. Velikokrat so tako v pomoč pri prevajanju kar otroci, ki tu obiskujejo šolo.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 13:51 11.september 2020.

    ne vem kje je zdaj karl, večni predsednik in večni minister ... pomagaj ljudejm , razen če si pizda, ka se ti vid na faci