Kranj
7327 ogledov

Se bo le začela gradnja novega mostu pri Planiki?

Gorenjski muzej Kranj
V Kranju se, kot kaže, le obeta velik infrastrukturni projekt, ki bo mestu prinesel nov most pri Planiki.

Kranjski mestni svetniki so na aprilski seji potrdili dopolnitev načrta pridobivanja nepremičnega premoženja Mestne občine Kranj (MOK) za leto 2024. S tem so omogočili nakup zemljišč za potrebe celostne ureditve Savske ceste. Predvidena so sredstva v višini 90 tisoč evrov. Konkretno gre za zemljišče za ureditev novega uvoza v poslovno cono »Planika« ter za zemljišče za novo avtobusno postajo pred poslovno cono.

Načrti za izgradnjo novega mostu, ki bo višji za meter in pol od obstoječega, vključujejo tudi prilagoditve dovoznih cest iz smeri Drulovke in Kranja. V kontekstu teh prilagoditev bo občina pridobila pomembna zemljišča za prihodnjo gradnjo, kot je izpostavil župan Matjaž Rakovec: "Ker bo uvoz v Planiko drugačen, bomo morali kupiti določena zemljišča ob Planiki. Po drugi strani bomo pa tudi tam postavili avtobusno postajo, za kar bomo odkupili še nekatera določena zemljišča."

MOK je že pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Po novem mostu bo potekal dvosmerni motoriziran promet. "S stanovanjskim skladom smo pred kratkim že imeli sestanek glede gradnje stanovanjske soseske Ob Savi. Seznanili smo jih, da se trenutno že pripravlja razpis za izvajalca novega mostu, tako da računam, da bi lahko, če bo vse po sreči, če bo razpis ugodno stekel, z deli začeli že v letošnjem letu," dodaja Rakovec.

Sedanji most je bil sicer v lanskih poplavah poškodovan in je še vedno zaprt. Na občini so tako že takrat poudarili, da je izgradnja novega mostu potrebna v najkrajšem možnem času. Vrednost te investicije je ocenjena na nekaj manj kot 3 milijone evrov. "V MOK pa v tako kratkem času ne moremo zagotoviti zadosti sredstev za tako obsežen projekt in izvedbo nove kanalizacije. Vsekakor računamo na državno pomoč z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi po avgustovskih poplavah. Brez tega ne bo mogoče začeti investicije," je lani ob tem izpostavil župan Rakovec.

Kot smo že poročali, pa bo na tem obočju Stanovanjski sklad RS (SSRS) zgradil tudi sosesko Ob Savi. V prvi fazi je predvidena gradnja 187 stanovanj, od tega 28 oskrbovanimi, po zaključku druge faze pa bo zgrajenih skupno 265 javnih najemnih stanovanj. So pa ob tem poudarili, da je pričetek gradnje odvisen od aktivnosti MOK, "ki mora zagotoviti prometno in komunalno opremljenost območja. Preden se začne izvedba soseske je potrebno rekonstruirati del Savske ceste, izgraditi nov most čez Savo in prestaviti tlačni kanal pod most."

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:13 23.april 2024.

    Še en projekt za krajo denarja