Kranj
100 ogledov

Sedmošolci prevzeli skrb za zeleno streho

Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja
1/3
Media speed Jagode je septembra 2020 na t.i. zeleni strehi OŠ Staneta Žagarja sadil tudi župan MO Kranj Matjaž Rakovec.
Učenci sedmih razredov OŠ Staneta Žagarja so danes od ravnateljice Fani Bevk in župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca v uporabo prevzeli novo zeleno streho. Ob tem bi morali na strehi svoje šole zasaditi užitne rastline, vendar to zaradi dežja ni bilo mogoče. Ta je v večini že zasajena, tudi učilnici na prostem sta že nared in ju bo šola že letos uporabila za izvajanje pouka.

V okviru projekta 2° Zelene strehe v vrednosti 70.000 evrov sta studio prostoRož in Mestna občina Kranj prenovila 360 kvadratnih metrov ravne strehe OŠ Staneta Žagarja. Z različnimi vrstami zelenja bo zasajenih 250 kvadratnih metrov, od tega 150 ekstenzivnih, 70 kvadratnih metrov trajnic in zelišč, 30 kvadratnih metrov pa korit z užitnimi rastlinami, kot so maline, robide, trta in jagode. Te bi morali učenci zasaditi danes, a jih bodo takoj, ko bo vreme lepše. Preostali prostor na strehi je namenjen učilnicama na prostem, opremljenima z mizami in klopmi. Streha je statično dovolj trdna, da sta lahko na njej hkrati dva razreda učencev, skupno torej okoli 60.

Varuhi strehe bodo učenci

Streha je načrtovana tako, da je enostavna za vzdrževanje. Do korit z užitnimi rastlinami bodo imeli učenci dostop in za naslednja tri leta bodo skrb za zelenje prevzeli sedmošolci. »Danes smo končno na cilju – čeprav smo šele na začetku, vsaj, kar se zelenih streh tiče. Ta trend želimo še nadaljevati in zanimanja za to je v Kranju že zdaj veliko. Čim več zelenih streh v Kranju, čim več zelenih zasaditev in površin, pa tudi zelenega turizma. Težimo k zelenemu in trajnostnemu,« je ob uradni predaji povedal župan Matjaž Rakovec in učencem izročil navodila za uspešno vrtnarjenje. Njihova predstavnica je pred obiskovalci potrdila, da se bodo kot varuhi potrudili in ne bodo razočarali.

Nove površine na svežem zraku

Zadovoljstvo ob novi pridobitvi je izrazila tudi ravnateljica šole Fani Bevk. »S tem smo dobili še dodatne površine, kar rešuje tudi našo prostorsko stisko. In še krasen razgled smo dobili, z njim tudi odlično točko za orientiranje. Poleg tega bo učenje naravoslovja, kemije, tehničnega in likovnega pouka na prostem zagotovo bolj zanimivo in poučno za vse: tako za učence kot učitelje. Vesela sem, da smo dobili to priložnost in bo prav naša šola vzorčni primer trajnostne pridobitve tudi za tiste, ki nam bodo sledile.«

Številne prednosti

Vodja projekta iz studia prostoRož, Alenka Korenjak, je strnila prednosti zelene strehe, ki so jo v Kranju začeli vzpostavljati sredi avgusta. Posebni sloji v strehi bodo tako zadržali do 80 odstotkov vode ob močnih nalivih, kar bo služilo kot rezerva za bolj sušne dni. Ob tem bodo naredili tudi prikaz upočasnjenega odtekanja vode, ki bo otroke naučil, kako zelena streha zadržuje vodo v primerjavi z neozelenjeno. Na strehi se bo sicer zbirala tudi deževnica za zalivanje užitnih rastlin.

Zasaditve poleg tega zastirajo pot sončnim žarkom in so zato poleti temperature v notranjosti stavb bolj znosne. »Taki projekti so eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, a nimajo le okoljskih prednosti, pač pa tudi psihološke: povsem drugačen je občutek, ko se človek uzre skozi okno v zelenje: se sprosti, odpočije. Zato menim, da bi morali zelene strehe nameščati na obstoječe objekte, ki že imajo velike ravne strehe,« je povedala Alenka Korenjak. Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja bo vidna v vsakem vremenu vidna iz največje učilnice v šoli, kjer potekajo ure glasbenega pouka in šolski nastopi.

Merjenje učinkov

Učinke tega pilotnega projekta bodo tudi merili, med drugim pregrevanje oziroma površinske temperature posameznih materialov (sedumi, les, beton, korita z rastlinami) in toplotno prehodnost strehe. Za zainteresirano javnost bo prostoRož izvajal vodenja po strehi, v načrtu je celo, kakor je poudaril župan MOK, da na njej organizirajo tudi visoke protokolarne obiske, ko bo Slovenija prihodnje leto predsedovala Svetu EU.

Projekt 2° Zelene strehe vodi neprofitni studio prostoRož. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe. prostoRož je septembra iskal občino, v kateri bi ozelenili streho javnega objekta. Na poziv se je odzvalo 15 občin, med katerimi je imel Kranj najbolj prepričljivo prijavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.