Kranj
196 ogledov

Simfonični orkester Mestne občine Kranj je debitiral z impresivnim koncertom

Prvi koncert Simfoničnega orkestra Mestne občine Kranj Miro Majcen
Simfonični orkester Mestne občine Kranj je včeraj v dvorani Grandis, v Kongresnem centru Brdo, priredil prvi samostojni in celovečerni koncert z naslovom »Tako mladi, tako simfonični«.

Prvi samostojni koncert Simfoničnega orkestra Mestne občine Kranj (SOK), poimenovan "Tako mladi tako simfonični", je občinstvo ponesel v svet svetovnih in domačih skladateljev. Mladi glasbeniki, ki jih je vodil dirigent maestro Tomaž Kukovič, so se izkazali z izjemno tehnično dovršenostjo in čustveno izraznostjo, ki je redko vidna pri tako svežih sestavih. Na koncertu, ki je potekal v dvorani Grandis Kongresnega centra Brdo, sta bila prisotna tudi skladateljema Leonu Firštu in Slavku Avseniku ml., ki sta s svojimi deli dodala poseben pečat večeru. Orkester je zagnano začel s "Poletno uverturo" Leona Firšta, sledila je "Simfonija št. 104" Josepha Haydna, ki je z znanimi melodijami zaznamovala kulturni večer. Vrhunec večera je bila izvedba "Kralja Matjaža" Slavka Avsenika ml., ki je po njegovih besedah "doživela več kot le izpolnitev namena".

Orkester, sestavljen iz približno 60 mladih talentov, večinoma iz Kranja in okoliških občin, je pokazal, kako glasba presega generacijske in geografske meje. Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, je v svojem nagovoru poudaril pomen glasbe kot univerzalnega jezika in orkestru zaželel svetlo prihodnost. Maestro Kukovič pa je po koncertu delil svoje misli: "Gledati, kako učenci po zaključku šolanja ohranjajo svojo strast do glasbe in se združujejo v takšnih projektih, je resnično navdihujoče. To ni le naš uspeh, ampak uspeh cele skupnosti."

Zaključek koncerta je minil v znamenju stoječih ovacij in želje po dodatku, ki so jo glasbeniki zadovoljili z izvedbo "Madžarskega plesa št. 6" Johannesa Brahmsa. Ta večer ni bil le priča rojstvu novega kulturnega simbola v Kranju, temveč je obljubljal tudi svetlo prihodnost za naslednje generacije glasbenikov. Kot je poudaril Slavko Avsenik ml., je uspeh koncerta dokaz, da "mladi ljudje, ki vstopajo v svet glasbe, imajo sedaj izjemno priložnost, da svoje znanje in strast delijo z drugimi, kar je pravo bogastvo za našo skupnost."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.